©  AP

Kandidaat-vaccin Johnson & Johnson is 66 procent effectief tegen Covid-19

Het coronavaccin van Johnson & Johnson is 66 procent beschermend tegen gemiddelde tot ernstige Covid-19, 28 dagen na de inenting. Dat blijkt uit de fase 3 klinische studie, meldt het bedrijf vrijdag.

Bron: BELGA

De fase 3-studie werd eind september gelanceerd onder de naam ENSEMBLE. 43.783 vrijwilligers uit de VS, Zuid-Afrika en zes landen in Latijns-Amerika namen aan de studie deel.

Volgens de globale resultaten was het vaccin 66 procent doeltreffend in bescherming tegen milde tot ernstige Covid-19, met bescherming die startte vanaf dag 14. De effectiviteit lag iets hoger in de VS (72 procent), in Zuid-Afrika lag de bescherming lager (57 procent).

In de bescherming tegen ernstige ziekte bood het vaccin 85 procent bescherming na 28 dagen. Vanaf dag 49 waren er geen ernstige gevallen meer. Onder de vrijwilligers die het vaccin kregen, werd na 28 dagen geen enkele hospitalisatie of sterfgeval geregistreerd.

Spectaculair

Ook de Amerikaanse topspecialist Anthony Fauci nam deel aan de bekendmaking van de resultaten. Hoewel eerder andere farmabedrijven beschermingscijfers boven de 90 procent bekendmaakten, spreekt de wetenschapper ook hier van een spectaculair resultaat. “Vanuit het standpunt van volksgezondheid is het belangrijkste dat het vaccin mensen uit het ziekenhuis houdt. Dat is belangrijker dan bescherming tegen milde symptomen.”

Over de invloed van het vaccin op besmettelijkheid kon het bedrijf nog geen data geven. “Dit wordt op dit moment gemonitord, we verwachten binnenkort resultaten”, klinkt het. Wel kon het bedrijf al zeggen dat tijdens de klinische studies geen ernstige bijwerkingen werden genoteerd. “De overgrote meerderheid voelde niets, af en toe was er voorbijgaande koorts, een beetje pijn in de arm of vermoeidheid.”

Eén dosis

In tegenstelling tot de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die in twee dosissen worden toegediend, bestaat het vaccin van J&J uit één dosis. Er loopt wel nog een studie om te bekijken of twee dosissen van het J&J-vaccin betere en langere bescherming bieden. Het vaccin van J&J werkt ook niet op basis van mRNA maar via een genetisch gemodificeerd adenovirus dat een immuunreactie in het lichaam opwekt.

Tijdens de bekendmaking van de resultaten gaf het Amerikaanse bedrijf aan dat het volgende week een aanvraag voor “Emergency Use Authorization” zal indienen bij de Amerikaanse overheid. De VS sloten in augustus 2020 een contract af voor de levering van 100 miljoen doses tegen eind juni. In totaal wil J&J dit jaar wereldwijd 1 miljard doses produceren.

Vrijwilligers

De fase 3-studie werd eind september gelanceerd onder de naam ENSEMBLE. 43.783 vrijwilligers uit de VS, Zuid-Afrika en zes landen in Latijns-Amerika namen aan de studie deel. In tegenstelling tot de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die in twee dosissen worden toegediend, bestaat het vaccin van J&J uit één dosis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer