Direct naar artikelinhoud
GentUpdate

Gentse horeca ziet verbod op bromfietsen in centrum niet zitten: ‘Het is zo lastig genoeg’

Gentse horeca ziet verbod op bromfietsen in centrum niet zitten: ‘Het is zo lastig genoeg’
Beeld AFP

 De plannen van Gents schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) om in de autovrije zone van Gent brommers te gaan verbieden, komt voor de horecasector op een slecht moment. ‘We zitten in een ongeziene crisis. Er zijn nu echt wel belangrijker zaken om op te focussen, laat iedereen ondernemen’, zegt Tim Joiris van Horeca Oost-Vlaanderen.

Hij erkent dat, als gevolg van de lockdown, het fenomeen van take-away alleen maar is toegenomen. “Dat is het enige wat onze bedrijven nog rest”, aldus de voorzitter van de lokale horecafederatie. “Maar laat ons eerst de crisis uitzweten, het is zo al lastig genoeg.” Op termijn sluit Joiris een debat over de bromfietsen in het verkeersvrije centrum niet uit, “maar niet nu”.

Enkele lokale media schreven zaterdag over de plannen van Watteeuw om volgend jaar geen bromfietsen klasse A meer toe te laten in de autovrije zone van de stad Gent. Het verbod staat ook in zijn beleidsnota.

Aan de VRT zegt Watteeuw dat de brommers de kwaliteit van de autovrije zone aantasten. “Ze zijn zeer lawaaierig, er is de vervuiling en de stank, en dikwijls zien we een niet-aangepast rijgedrag. En dus willen we de veiligheid van de voetgangers en de fietsers garanderen door de bromfietsen te weren”, klinkt het. Voor mensen die in de autovrije zone wonen, zou er een vergunning komen. Ook elektrische brommers zouden in de toekomst nog toegelaten zijn.

De plannen zijn ook niet voor meteen, maar ten vroegste eind dit jaar, begin volgend jaar. De gemeenteraad moet ook nog zijn zegje doen.

Schepen Filip Watteeuw (Groen).Beeld Wannes Nimmegeers