Archieffoto
BELGA/VAN ASSCHE

Ik wou dat ik u kon vertellen dat het fantastisch is dat we leiding mogen blijven geven

Deze week is een nieuw akkoord gevonden over de buitenschoolse activiteiten van kinderen. Die kunnen blijven plaatsvinden en ook kinderen boven de twaalf jaar mogen opnieuw een hobby uitkiezen. Het jeugdwerk reageerde opgelucht. Of toch niet? Owen Rouwoos is chiroleider en kijkt met gemengde gevoelens naar het beleid. Zijn engagement is groot, maar heeft ook grenzen, schrijft hij. 

opinie
Owen Rouwoos
Owen Rouwoos is (hoofd)leider bij de Chiro en student Pedagogie van het Jonge Kind aan Karel de Grote Hogeschool.

De vrijwilligers van het jeugdwerk zijn opgelucht. De werking kan blijven doorgaan en zelfs de jongeren die ouder zijn dan twaalf kunnen opnieuw meegenieten van een zondag ravotten. Maar zijn alle vrijwilligers opgelucht? Zouden de jongeren van het jeugdwerk niet net een zucht van verlichting slaken met een beetje begrip voor de zware last die zij al maandenlang op hun schouders dragen? 

Ons engagement is enorm groot, maar heeft ook grenzen. Jonge leidingsploegen hebben allemaal verantwoording af te leggen bij studies, stages en studentenjobs. Als de meeste van ons de wekelijkse Chiro daarbij optellen, komen we aan ontelbaar veel contacten en laat dat net niet de bedoeling zijn. Moeten wij hiervoor onze gezondheid en die van onze naasten nog meer op het spel zetten? 

Met meer dan 4 jaar ervaring als leider ligt de Chiro mij erg na aan het hart. Toch voel ik dat ik de laatste maanden mijn engagement in twijfel trek. We hebben namelijk half oktober zelf beslist onze werking stop te zetten. We konden hiervoor op heel wat begrip van ouders rekenen. Net nu we terug voorzichtig willen nadenken over een mogelijke opstart, schieten de curves weer omhoog. Ditmaal spelen echter de kinderen een hoofdrol in dit "coronadrama". Voor mij was het vrij snel duidelijk dat dit niet het moment was om op te starten. Ik hoopte dan ook dat de overheid zou volgen en de nodige maatregelen zou treffen door de buitenschoolse activiteiten een halt toe te roepen. Het tegendeel bleek waar. 

De nieuwe maatregelen zijn geen evidentie. Volgens de koepels hebben we tijdens de zomerkampen getoond dat we hiertegen gewapend zijn. Voor een stukje hebben ze dan ook gelijk. De leidingploeg en de kookploeg hebben er samen hard aan gewerkt om een goed en veilig kamp mogelijk te maken. Ik kan dan ook niet anders dan apetrots zijn op wat wij deze zomer hebben gerealiseerd. Het enige verschil is dat deze zomer anders was. De rol die kinderen speelden in deze pandemie werd haast niet besproken en zelf had ik het geluk dat ik de hele zomer vrij was om dit kamp voor te bereiden. In tegenstelling tot nu. 

We zullen voor de zoveelste keer moeten verantwoorden waarom het voor ons niet wenselijk is om Chiro te geven

Voor ons zijn deze maatregelen dus geen opluchting. Na zoveel maanden geen werking te organiseren, rijst de terechte vraag van ouders voor een heropstart. Wij zullen voor de zoveelste keer moeten verantwoorden waarom het voor ons niet wenselijk is om Chiro te geven.

Begrijp me zeker niet verkeerd. Ik wou echt dat ik u vandaag kon vertellen hoe fantastisch het is dat we mogen blijven leidinggeven. Er wordt jammer genoeg van ons als +18 categorie heel erg veel inspanningen gevraagd. Het is erg moeilijk om te zien dat kinderen dagelijks naar school kunnen, hun vrienden kunnen zien en in levenden lijve les kunnen krijgen. Wij hebben deze dingen het afgelopen jaar weinig tot niet kunnen doen. Het is dan echt moeilijk om motivatie te vinden om op zondag Chiro te organiseren en de gezondheid van mijzelf en mijn omgeving in het gedrang te brengen.

In the end besef ik maar al te goed dat dit een klein probleem is. Ik ben me zeker bewust van de luxepositie waarin ik mij bevind. Wij hebben de kans om zelf de moeilijke keuze te maken om onze werking te annuleren voor een bepaalde tijd.  Al mijn respect gaat dus uit naar zij die in de zorg werken, mensen in het onderwijs en kinderopvang en alle mensen die er dag en nacht voor zorgen dat ons land kan blijven draaien. 

Vanuit dat respect stel ik mezelf dan ook de vraag: Is het niet net onze taak om deze mensen te helpen, te beschermen en een last van de schouders te nemen? Is het niet nu aan ons om in ons kot te blijven? Deze vragen spelen in mijn hoofd als ik en heel wat anderen ons engagement in twijfel trek. Ik heb heel wat te danken aan de jeugdbeweging. De Chiro heeft mij gevormd tot wie ik vandaag ben. Ik kan dan ook niet wachten om deze ervaring mee te geven met mijn leden van de speelclub. Weliswaar wanneer we weer onder veilige omstandigheden kunnen ravotten. 

Herbekijk hieronder de toelichting van minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) bij het akkoord van eerder deze week:

Videospeler inladen...

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen