© rr

Acht minderjarigen bestuurlijk aangehouden bij controles tegen rellen in Antwerpen

De Antwerpse politie heeft zaterdag de hele dag preventieve controleacties gedaan na oproepen tot rellen op sociale media. Daarbij zijn in totaal acht mensen bestuurlijk aangehouden. Ze zijn allemaal minderjarig. De politie nam ook een mes, twee koperen buizen en wat vuurwerk in beslag.

Al een hele week circuleerden op sociale media oproepen tot geweld en vandalisme in verschillende Vlaamse steden, waaronder Antwerpen. Die oproepen kwamen er na de gewelddadige protesten in Nederland tegen de invoering van een avondklok om de coronapandemie te bedwingen.

De Antwerpse politie reageerde zaterdag door heel zichtbare controleacties te doen in de stad. “We concentreerden onze grootste aanwezigheid op de plekken die specifiek vermeld werden in de oproepen, zoals de omgeving van het Centraal Station en bepaalde winkels op de Meir”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “In de loop van de dag hebben we de vinger aan de pols gehouden voor nieuwe oproepen. Zo is er een bijkomende actie geweest aan het station Antwerpen-Berchem.”

“Onze mensen zijn ook online aanwezig geweest om in de gaten te houden waar men eventueel wilde afspreken. Als er bepaalde winkels geviseerd werden, hebben we daar onmiddellijk extra manschappen ingezet. We zijn er van overtuigd dat we problemen hebben voorkomen.”

 ©  Patrick De Roo

Naast patrouilles waren er ook bemiddelingsteams van de politie op pad. Op enkele plaatsen, waaronder Borgerhout, werden sociaal werkers ingeschakeld.

In totaal werden enkele honderden controles uitgevoerd op mensen die in aanmerking kwamen op kenmerken als gedrag of kleding. Daarbij werden acht bestuurlijke aanhoudingen verricht, allemaal bij minderjarigen. Drie van hen hadden verboden wapens bij zich: een mes en twee koperen staven. Er werd ook een kleine hoeveelheid vuurwerk in beslag genomen. De jongeren zijn naar het politiebureau gebracht, waar een proces-verbaal werd opgesteld. Daarna konden ze opgehaald worden door hun ouders.

Sinds het sluitingsuur van de winkels is de Antwerpse politie haar aanwezigheid aan het afbouwen, maar de waakzaamheid blijft. Nergens kwam het tot echte incidenten, maar de controleacties waren volgens de politie wel degelijk nuttig. “Naar buiten toe zal het misschien geleken hebben dat de grote aanwezigheid een maat voor niets was, maar het is zeker mogelijk dat we daarmee erger hebben voorkomen”, zegt Migom. “Als we gewoon hadden laten betijen, hadden er zich gemakkelijker groepen relschoppers kunnen vormen. Vooraf hadden we vragen gekregen van winkeliers of ze wel konden openen of zelfs hun winkel moesten barricaderen. Uiteindelijk is het voor hen een rustige namiddag geworden.” 

 ©  Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER