Direct naar artikelinhoud
Rusland

Steenrijke vriend van Poetin: ‘Paleis uit video Navalny is van mij’

Steenrijke vriend van Poetin: ‘Paleis uit video Navalny is van mij’
Beeld RV

Het riante paleis aan de Zwarte Zee waarover in Rusland ophef is ontstaan, behoort toe aan Poetins vriend en judopartner Arkadi Rotenberg, beweert deze. Oppositieleider Aleksej Navalny verkondigde eerder dat het enorme bouwwerk eigendom van president Vladimir Poetin is.

Kremlincriticus Navalny had met zijn anti-corruptiecampagnegroep een video over het paleis online geplaatst. Die is inmiddels zeker 103 miljoen keer bekeken.

Poetin had al ontkend dat het royale onderkomen van hem was. Afgelopen week communiceerde het Kremlin nog dat het paleis van ondernemers is. Poetins oude vriend Rotenberg stelt nu dat hij het paleis twee jaar geleden heeft aangekocht.

Rotenberg is een van de Russische oligarchen die veel heeft geprofiteerd van zijn goede banden met het Poetin-regime. Hij verkocht in 2019 zijn aandelen in bouwbedrijf voor gaspijplijnen Stroygazmontasj, waarmee hij zo'n 75 miljard roebel (ongeveer 815 miljoen euro) zou hebben opgestreken.

"Nu zal het niet langer geheim zijn dat ik de begunstigde ben", zei Rotenberg over het paleis in een video die is gepubliceerd op berichtenplatform Telegram. Daarin legt hij uit dat er eerst een complexe eigendomsconstructie voor het paleis was, maar dat hij er uiteindelijk in is geslaagd om eigendom over het gehele paleis te krijgen. Rotenberg gaf geen verdere financiële details over de bekostiging van de aankoop.

Betogingen

Oppositieleider Navalny, kwam onlangs na zijn verblijf in Duitsland, waar hij herstelde van zijn vergiftiging met zenuwgif, terug in Rusland en werd direct gearresteerd. Hij werd op 18 januari voor 30 dagen vastgezet, volgens de autoriteiten omdat hij de voorwaarden van een veroordeling tot een voorwaardelijke gevangenisstraf geschonden heeft.

Navalny, die een jarenlange celstraf boven het hoofd hangt, zegt dat zijn arrestatie politiek gemotiveerd is.

Afgelopen zaterdag gingen duizenden Russen in het hele land de straat op om Navalny’s vrijlating te eisen. De aanhangers van de oppositieleider willen morgen opnieuw in heel Rusland demonstreren. De autoriteiten hebben de aangekondigde betogingen onwettig verklaard en gezegd dat zij de demonstraties de kop in zullen drukken.