Noorwegen overweegt jarig Finland bergtop te schenken

De top van de Haltitunturi ligt straks mogelijk niet langer in Noorwegen, maar wel in Finland. De Noorse gemeente Kåfjord wil de bergtop aan Finland cadeau doen naar aanleiding van de 100e verjaardag van het buurland. De Noorse premier Erna Solberg bekijkt de zaak.
Een grenssteen nabij de top van de Haltitunturi.

De Haltitunturi (Halti voor de vrienden) is een berg op de grens tussen Noorwegen en Finland. De hoogste top langs Finse zijde meet 1.324 meter. Langs Noorse zijde is dat iets hoger: 1.361 meter.

Omdat Finland volgend jaar de 100e verjaardag van zijn onafhankelijkheid van Rusland viert, wil het bestuur van de Noorse gemeente Kåfjord het buurland een opmerkelijk cadeau geven: de Noorse top van de Haltitunturi. De grens zou hiervoor enkele tientallen meters moeten opschuiven. Naar Noorse normen is een bergtop van 1.361 meter veeleer bescheiden, maar voor Finland zou dat meteen het nieuwe hoogste punt van het hele land worden.

Het voorstel veroorzaakt beroering in Noorwegen. Vooral uit conservatieve hoek krijgt het idee veel tegenkanting. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meent dan weer dat het voorstel in strijd is met de grondwet.

Aan de Noorse zender TV2 bevestigt de Noorse premier Erna Solberg dat het voorstel momenteel op haar bureau ligt. "We bekijken de zaak", zegt ze, zonder al te veel in haar kaarten te laten kijken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meest gelezen