Direct naar artikelinhoud
Coronaprotest

Vijfhonderdtal manifestanten opgepakt bij coronabetogingen in Brussel

Een manifestant wordt klemgehouden en gearresteerd in Brussel.Beeld REUTERS

Betogen tegen de coronamaatregelen was zondag verboden in Brussel, maar dat betekende absoluut niet dat er geen betogers naar de hoofdstad afzakten. De politie heeft er een drukke dag opzitten. De balans staat op 488 arrestaties. Verschillende personen waren wel degelijk op rellen uit, blijkt uit voorwerpen die de politie vond bij opgepakte manifestanten.

en

Video wordt geladen...

Aan het Atomium en in de buurt van het station Brussel-Centraal wilden betogers zich zondag laten horen tegen de coronamaatregelen. Dat werd deze week verboden door het Brusselse stadsbestuur en de politie, die zelfs opriep en waarschuwde om niet naar de hoofdstad te komen.

De politie had zich toch verwacht aan betogers en was massaal aanwezig in de buurt van de grote Brusselse treinstations. Aan Brussel-Centraal daagde de grootste groep betogers op, maar zij werden vrijwel meteen ingesloten door de nadrukkelijk aanwezige oproerpolitie. 

Vijfhonderdtal manifestanten opgepakt bij coronabetogingen in Brussel
Beeld Marc Baert

Voetbalsupporters

Liefst 488 mensen werden administratief aangehouden in de buurt van de stations Brussel-Zuid, Brussel-Noord en Brussel-Centraal. Zij worden vanaf 15 uur al opnieuw met mondjesmaat vrijgelaten om vreedzaam de trein te nemen naar huis.

Onder de betogers waren ook veel voetbalsupporters van verschillende eersteklasseclubs aanwezig. 

Voetbalsupporters
Beeld REUTERS

Dat het evengoed niet zo vreedzaam had kunnen verlopen, tonen de voorwerpen die de politie aantrof bij verschillende betogers. Een katapult, messen, voetzoekers, bengaals vuur, versterkte handschoenen en een gebitsbeschermer werden in beslag genomen. De personen die deze voorwerpen bij zich hadden, mogen zich aan een proces-verbaal en mogelijk een gerechtelijk gevolg verwachten. 

Vorige zondag werd aan de Brusselse Kunstberg een betoging tegen klassenjustitie verboden, al daagden toen ook heel wat betogers op. De betoging werd toen gedoogd door de politie, maar nadien liep het uit de hand en werd er massaal overgegaan tot arrestaties.

De politie probeert de manifestanten te isoleren.Beeld Nijs
Voetbalsupporters
Beeld EPA
De politie probeert de manifestanten te isoleren.Beeld Nijs
Voetbalsupporters
Beeld Nijs
Sommige actievoerders hebben Vlaamse vlaggen en pancartes van een eerdere betoging van Vlaams Belang bij.Beeld Dieter Nijs
Actievoerders die naar Brussel wilden komen, worden aan het Noordstation onderschept en door de politie meegenomen.Beeld Baert