ANALYSE. Topper tegen Anderlecht moet voor KRC Genk referentiematch worden

Marnik Geukens

Niet slecht is meestal niet goed genoeg, wanneer een plaats in de top 4 van het klassement het einddoel is. Dat is tot nu toe het probleem van KRC Genk in 2021. Op de wanprestatie in Kortrijk en de langlaufwedstrijd in Moeskroen na, zag je ondanks de magere 8 op 21 elke wedstrijd wel dingen die het beste doen verhopen voor de rest van het seizoen. Zo stond in Mechelen ook zonder Muñoz en Cuesta de organisatie op punt, waardoor Racing zijn eerste clean sheet van het jaar pakte, nog maar het vierde dit seizoen. Het was niet alleen de verdienste van de defensie, de driehoek op het middenveld zorgde voor de vastheid, waarnaar John van den Brom al een poos op zoek is.

Maar zo’n 0-0 heeft natuurlijk ook een schaduwzijde: Theo Bongonda predikte zaterdag te vaak in de woestijn. En stootte dan ook nog enkele keren op de uitstekend keepende Yannick Thoelen. Alsof de Looienaar in de week van het jammerlijke bekerforfait van THES Sport zijn thuishaven alsnog even op de kaart wilde zetten.

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Voor de rest was de oogst op offensief vlak erg mager. Je kan er echter niet blijven van uitgaan dat Onuachu de ballen elke match vasthoudt én binnenschiet. Of dat Ito de spurts en dribbels blijft opstapelen. Omdat alternatieven als Dessers, Oyen of Limbombe weinig speelminuten vergaarden, kan je ook moeilijk verwachten dat zij plots voor de goals gaan zorgen tijdens hun veelal korte invalbeurten.

Zo blijft de afhankelijkheid van de gouden driehoek, die 40 van de 49 Genkse goals maakte, automatisch groot. Misschien brengt een voorbereiding zonder midweek(beker)voetbal wel soelaas. Vooreerst snakken de spelers naar rust, die ze op zondag, maandag en woensdag ook krijgen. Resten echter vier belangrijke trainingsdagen, waarin met een volledige kern voor het eerst in een maand weer kan geslepen worden aan automatismen en de thuismatch tegen Anderlecht grondig kan worden voorbereid.

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Die topper moet zondag een referentiematch worden. Eentje waarin zowel de organisatie op punt staat als de aanvalsgolven zich op volle kracht ontwikkelen. Zonder individuele fouten, vroege rode kaarten of gemiste strafschoppen. ‘Heel goed’ in de plaats van ‘niet slecht’.

De ingrediënten zijn aanwezig, het personeel staat klaar: hoog tijd om aan de sterrenmenu te beginnen. Zodat de vijfpuntenkloof met de vijfde plaats kan worden uitgediept en er ademruimte komt, die Racing de volgende weken de zuurstof geeft om vrijuit te voetballen. Want de achtervolgers zullen niet blijven verzuimen om dichterbij te sluipen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer