GameStop en de short squeeze: rebelleren tegen Wall Street of een gevaarlijk gokspel?

De ogen waren de afgelopen week gericht op Wall Street. Met het aandeel van GameStop als inzet wouden particuliere beleggers de hefboomfondsen op de knieën krijgen. Ze lijken op het eerste gezicht geslaagd in hun opzet, maar verschillende analisten waarschuwen voor dergelijke beleggingstactieken.

De bal ging in september al aan het rollen. Toen kwam GameStop heel even in de spotlight te staan nadat Ryan Cohen, de voormalige CEO van e-commercebedrijf Chewy, zijn belang in de keten van gamewinkels vergrootte. Hij riep het management toen op om van strategie te veranderen. Cohen zei toen dat GameStop de Amazon van games kan worden.

Plotse hausse

Na die boodschap veerde het aandeel van GameStop op en kreeg het ook aandacht van andere beleggers, maar ook van shorters. Die laatste groep was ervan overtuigd dat GameStop niet zou slagen in de doelstelling die Cohen vooropstelde. Door aandelen te lenen en die onmiddellijk te verkopen hopen shorters winst te maken door die tegen een lagere prijs op een later tijdstip terug te kopen. Ze verwachten dus dat de koers gaat dalen.

Hefboomfondsen, zoals Melvin Capital en Citron Research, waren ervan overtuigd dat het aandeel verder zou zakken en kozen dus voor een short-positie. De overtuiging dat het aandeel ging zakken was zodanig sterk dat zo’n 140 procent van de aandelen van GameStop geshort werd. Dat is mogelijk omdat aandelen die uitgeleend worden opnieuw uitgeleend kunnen worden.

Alles bleef relatief kalm tot Andrew Left, de man achter Citron Research, via Twitter liet weten dat ‘wie aandelen van GameStop koopt, de sukkel is in dit pokerspel’. Het aandeel was toen gestegen van 17,25 dollar op 4 januari tot 39,35 dollar op 19 januari.

Met die uitspraak wierp Left de lont in het kruitvat. Via de Reddit-groep Wallstreetbets werden particuliere beleggers opgeroepen om zoveel mogelijk aandelen van GameStop te kopen om zo de prijs de lucht in te jagen. Dat zadelde heel wat van de hefboomfondsen op met stevige verliezen. Zo verloor Melvin Capital in januari 53 procent van zijn waarde. Afgelopen woensdag meldde het hefboomfonds Melvin Capital uiteindelijk dat het met een massaal verlies zijn shortpositie in GameStop heeft geneutraliseerd.

GameStop heeft januari dan ook afgesloten op recordkoers. Het aandeel schoot op 27 januari omhoog tot 347,5 dollar om de laatste beursweek van januari uiteindelijk af te sluiten op 325 dollar, of bijna negentien keer meer dan begin dit jaar.

Kritische geluiden bij experts

Verschillende analisten en economen hebben de zogeheten short squeeze al veroordeeld. ‘Je kan je afvragen hoe dit allemaal gaat aflopen. Dit is echt zeer abnormaal. Dat gaat vroeg of laat instorten. Het aandeel GameStop was in oktober nog 3.500 keer kleiner dan Apple, vandaag 233 keer kleiner’, zei Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, in een interview met ‘Nieuwe Feiten’ op Radio 1. 

Ook beursexpert Paul D’hoore waarschuwde dit weekend voor de kwalijke gevolgen van een short squeeze. ‘Het aandeel kan even snel dalen als het steeg’, klonk het in het VTM Nieuws. ‘Dit is eigenlijk puur gokken.’

Andere experten maken zich dan weer zorgen over de impact van zo’n short squeeze als die op grote schaal wordt toegepast. ‘De meeste hedgefondsen maken hun huiswerk, praten met het management, kopen kwaliteitsaandelen: dat heeft vandaag allemaal geen waarde meer. Als de markt niet langer toelaat dat een aandeel tegen zijn faire prijs noteert, is alles om zeep en kan je niet meer beleggen’, zei de Belgische hedgefundveteraan Alain De Coster in een interview met De Tijd.

Hij merkt op dat bij die beleggers vooral het idee leeft van ‘de ‘arme’ kleine belegger tegen de ‘rijke’ hedgefondsen. Dat is ook hetgeen wij opmerken wanneer we de reddit-groep wallstreetbets van dichterbij bekijken. Verschillende leden roepen op om de aandelen niet te verkopen vanuit de overtuiging dat er nog heel wat beleggers shortposities hebben. Veel van de leden van die groep delen overigens de overtuiging dat Melvin Capital nog altijd shortposities in GameStop bezit.

Een duidelijk signaal

In tegenstelling tot wat veel analisten denken, gaat het niet zozeer over dagtraders die snel wat winst willen realiseren. Neen, de beleggers wil op het eerste gezicht een duidelijk signaal de wereld insturen. Zij willen de grote spelers van Wall Street bestrijden met gelijke middelen.

Hoe nobel zo’n actie ook lijkt, kan dit vergaande gevolgen hebben voor de beurzen. De Coster merkt op dat ook de goede huisvader getroffen wordt door dergelijke beursoperaties. ‘Hedgefondsen zijn de voorbije decennia veranderd en tellen ook veel pensioenfondsen als klanten. Die verliezen nu geld voor de pensioenen van de kleine man’, aldus de beleggersveteraan.

Al lees je bij veel analisten tussen de lijnen dat er wel degelijk een signaal is uitgestuurd naar de grote spelers. Hefboomfondsen zullen nu naar alle waarschijnlijkheid twee keer nadenken vooraleer ze bijvoorbeeld een aandeel met meer dan 100 procent shorten. Toch hopen de experts dat dit geen precedent zal vormen. Ondertussen doen er zich immers al soortgelijke taferelen voor bij onder meer Blackberry en de cinemagroep AMC.

Handel opschorten

Verschillende brokers hebben gereageerd door de handel in dergelijke aandelen op te schorten, maar dat botste op veel verzet. Zo kreeg de beleggersapp RobinHood het zwaar te verduren nadat het zo’n beslissing had genomen. Beleggers bestookten het platform met negatieve recensies.

Ook vanuit de politiek kwam er reactie op die beslissing. Alexandria Ocasio-Cortez, Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden liet donderdag via Twitter weten dat zo’n beslissing de vrijemarktwerking in gedrag brengt. ‘Kleine beleggers worden getroffen door die beslissing, terwijl hefboomfondsen vrij spel krijgen’, aldus de politica.

Conclusie: Het GameStopverhaal is er één met veel nuances. Terwijl kleine beleggers via een short squeeze verschillende oneerlijkheden op de beurs tentoon willen stellen, maken specialisten zich zorgen over hoe groot de impact van zo’n actie kan zijn. Er zal ongetwijfeld nog heel wat geschreven worden over GameStop en de short squeeze.

Meer