© Photo News

Trump verbiedt buitenlandse ngo’s die abortus steunen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag een decreet getekend dat het financieren door de Amerikaanse overheid verbiedt van internationale ngo’s die het recht op abortus steunen. Dat besluit zal allicht fel bekritiseerd worden door Amerikaanse verenigingen voor gezinsplanning en voor organisaties die de vrouwenrechten behartigen. Verrassend is Trumps besluit niet: zijn regering bevat heel wat functionarissen die openlijk opkomen tegen het recht op abortus.

Eenzelfde soort beperkingen legde in de jaren 80 de conservatieve Republikeinse president Ronald Reagan op. De beperkingen werden ongedaan gemaakt door de regering van Bill Clinton. Daarna volgde hetzelfde spelletje: onder Republikein George W. Bush golden de beperkingen opnieuw, onder de Democraat Barack Obama werden ze afgeschaft. Met Trump zit er weer een Republikein in het Witte Huis.

Voor het vrijgekomen plaatsje in het negen leden tellende Supreme Court, de hoogste rechtbank in de VS, heeft Trump bovendien beloofd een rechter aan te stellen die vierkant tegen abortus is. The Donald hoopt dat het opperste Gerechtshof een einde maakt aan ‘Roe vs Wade’, de beroemde zaak uit 1973 die zorgde voor legalisering van abortus in de VS.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER