Direct naar artikelinhoud
Zaak-Bart De Pauw

Delphine Lecompte over column Bart De Pauw: ‘Hij liet weten dat het een hart onder de riem was’

Delphine LecompteBeeld PN

In een column in Humo nam dichteres Delphine Lecompte (43) het onlangs op voor televisiemaker Bart De Pauw (52), die door negen vrouwen wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dat leverde haar veel kritiek op, maar ook een reactie van De Pauw zelf, vertelt ze in De Zevende Dag

In haar column schreef Lecompte onder meer: “Bart De Pauw wordt buitenproportioneel gestraft en ik vraag me af wie daar baat bij heeft. Wie voelt opluchting? Of nog lelijker: vreugde? Ik steek met plezier mijn nek uit voor Bart De Pauw.” Daar staat ze nog steeds achter, vertelt ze in De Zevende Dag.  “Ik vind die publieke lynchpartijen zeer wansmakelijk. Ik heb gepleit voor mildheid en genade. Ik vind niet dat mensen moeten blijven boeten voor hun fouten.” Toch kreeg ze heel wat bagger over zich heen na de column. “Ik heb overwogen mijn leven over een andere boeg te gooien. Scheepshersteller te worden in Helsinki of alpacafokker”, lacht ze. “Nee, ik was wel even in paniek en dacht dat ik een artiestennaam zou moeten aannemen of haiku’s schrijven in het Moldavisch.”

Gelukkig kwam er ook een reactie van De Pauw zelf. “Hij liet vriendelijk weten dat wat ik schreef over hem een hart onder de riem was geweest. Vooral voor zijn vrouw en kinderen", zegt de dichteres. “Dat gaf me wel vuur om vol te houden.”