Direct naar artikelinhoud
Reportage

‘Er is geen democratie in België’: extreemrechts, extreemlinks, jongeren, zelfstandigen... vinden elkaar in onvrede over coronamaatregelen

Enkele honderden mensen protesteren tegen de huidige coronamaatregelen tussen het Centraal-Station en de Kunstberg in Brussel.Beeld Damon De Backer

Extreemrechts, extreemlinks, zelfstandigen, jongeren, gele hesjes... Groepen die doorgaans nauwelijks iets met elkaar gemeen hebben, hebben elkaar alvast gevonden in hun onvrede over de coronamaatregelen. In Brussel kwamen ze tegenover een enorme politiemacht te staan. 

“Er is geen democratie in België”, zegt een man voor de ingang van Brussel-Centraal, die tot een groepje behoort met Vlaamse leeuwen en een affiche met ‘Niet mijn regering.’ “Laat mensen vrij, geef ze de kans om immuun te worden”, zegt de man. “Als deze ziekte al bestaat.”

Aan de ene kant van het plein kijkt een rij politiegenten toe van op hun paarden. Aan de andere kant vormen agenten in oproeruitrusting een strakke linie. Wanneer het teken wordt gegeven, treden ze naar voor. Een groep betogers wordt ingesloten aan een hoek van het plein voor het station.

Door het machtsvertoon van de politie, die komt aanzetten met hondenteams, cavalerie en een helikopter is de sfeer aan het begin van de betoging grimmig. Al rond 11 uur wordt er een groepje van zo’n tiental mannen binnen in het Brusselse Centraal Station opgepakt. Met de rellen in Nederland in het achterhoofd en een betoging vorige zondag tegen klassenjustitie die uit de hand liep, wilde de politie de groep betogers duidelijk kort houden.

“Ook aan het station van Brussel-Noord zijn er zo’n 86 arrestaties geweest”, zegt politiewoordvoerder Olivier Slosse. “We zagen nog groepjes betogers in het Zuidstation en aan de Heizel. In de stations waren er veel supporters van voetbalploegen.” 

Op het einde van de dag bleek dat de politie 488 mensen had opgepakt. De agenten vonden onder meer Bengaals vuur en messen bij enkele betogers. Of alle arrestanten ook daadwerkelijk betogers waren, is onduidelijk. Bij de manifestatie vorige week werden ook enkele honderden mensen opgepakt. Enkelen van hen gaf achteraf aan niks met de betoging te maken te hebben. 

Atomium 

Aanvankelijk zou de betoging niet aan het station doorgaan, maar aan het Atomium. Op Facebook had Jos De Groof het initiatief genomen voor een evenement tot ‘impeachment’ of afzetting van de federale regering. Duizenden mensen tekenden erop in. Maar omdat er geen toelating werd gegeven voor de betoging, blies de organisator ze zelf af. Toch bleven er oproepen circuleren om zondag naar het Centraal Station te komen. 

Om haar ongenoegen te uiten over het beleid, is een zeer veelkleurige coalitie opgestaan. Sommigen ervan behoren tot de linkse kant van het politieke spectrum, anderen tot extreemrechts. Gele hesjes, jongeren, zelfstandigen... iedereen is van de partij. 

Tijdens het protest in Brussel tegen de coronamaatregelen werden honderden mensen gearresteerd.Beeld Damon De Backer

“Ik ben hier gewoon als burger”, zegt een man. “Ik begrijp heel goed dat er een gezondheidscrisis is. Maar door de avondklok en andere maatregelen raakt de regering aan onze grondrechten.” Op het werk noemen ze hem barbe jaune zegt de man, omdat hij zo’n lange baard heeft en bij de gele hesjes hoort. 

Later legt ook Danielle Liesenborghs, een vrouw van middelbare leeftijd, uit wat haar dwarszit. “Virologen manipuleren en misbruiken de cijfers”, zegt ze. “Ik heb ook geen sympathie voor het slechte werk van journalisten, die geen kritische vragen stellen.”  

Zelf is ze zelfstandige, zegt ze, en heeft ze al maanden niet kunnen werken. 

One love 

Een groepje twintigers uit Gent neemt ook deel aan de betoging. De jongeren vinden dat de maatregelen een veel te grote maatschappelijke impact hebben. In een pamflet, waarin ze verwijzen naar Martin Luther King en Mahatma Ghandi, roepen ze op tot vreedzaam protest. ‘Let us dance again’, staat er in grote letters. Even later zal een betoger met een Vlaamse Leeuw op zijn muts hun affiche in de lucht steken. Op enkele meters van iemand met ‘Gott mit uns’ op zijn bandana, beginnen ze na de middag reggaemuziek te draaien. 

De muziek doet de grimmige sfeer omslaan. Na ‘Them belly full, but we hungry’, en ‘One Love’, doen een aantal dames de choreografie mee van ‘Jerusalema’. Binnen een groot vierkant van politieschilden kan er tussen de betogers en de verzamelde pers toch nog gedanst worden.