Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Inspectie bij AstraZeneca legt tekort aan basisgrondstof bloot in fabriek Seneffe

De Novasep-fabriek in Seneffe, een productiepartner van AstraZeneca.Beeld AP

In de fabriek van AstraZeneca in Seneffe is een tekort aan basisgrondstof. Dat blijkt uit de inspectie die ons land liet uitvoeren. Het tekort zou kunnen wijzen op het feit dat het bedrijf bij de vaccinproductie voorrang gaf aan aan andere landen, maar zeker is dat niet.

Het was een opvallende mededeling van premier Alexander De Croo (Open Vld) in De zevende dag. Volgens hem ontdekte het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) bij de controle van de fabriek in Seneffe dat er een tekort was aan basisgrondstof.

Het FAGG controleerde, samen met andere Europese collega’s, de afgelopen dagen de fabriek nadat AstraZeneca gemeld had dat het met productieproblemen kampte. Volgens het farmabedrijf was dat de reden waarom het maar een kwart van de aan Europa beloofde vaccins tijdens het eerste kwartaal van dit jaar kon leveren.

Verdacht

Een uitleg waar binnen de Europese Unie sterk aan wordt getwijfeld. AstraZeneca wordt er vrij openlijk van verdacht vaccins, bedoeld voor de Europese Unie, uitgevoerd te hebben naar andere landen. Voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Iets wat het Zweeds-Britse bedrijf dan weer in alle toonaarden ontkent.

Volgens premier De Croo moet verdere analyse nu uitwijzen wat er aan de hand is. “Komt dat tekort omdat het bedrijf in korte tijd de productie heeft moeten verhogen? Of komt het probleem omdat het inderdaad voorrang gegeven heeft aan anderen?” vroeg de premier zich af.

Premier Alexander De Croo (Open Vld): 'Mocht blijken dat het contract niet nageleefd wordt, dan moet je wel de middelen hebben om een vuist te maken.'Beeld Photo News

De toon tussen de Europese leiders en het Britse farmabedrijf wordt wel steeds grimmiger. De Europese Unie reageerde vrijdag al door een controlemechanisme op de export van vaccins in te voeren. Vaccins mogen enkel nog buiten de EU geëxporteerd worden na goedkeuring van de lidstaat waar ze gemaakt worden.

Dat wil zeggen dat ons FAGG een exportverbod kan opleggen aan zowel Pfizer, dat produceert in Puurs, als AstraZeneca, met een fabriek in Seneffe. Maar premier De Croo zegt alvast te hopen dat het niet zover moet komen. “Ik ga ervan uit dat iedereen van goede wil is en doet wat hij kan. Maar mocht blijken dat het contract niet nageleefd wordt, dan moet je wel de middelen hebben om een vuist te maken.”

Werkzaamheid bij ouderen

Ook Duitsland wil een vuist maken. Zondag dreigde de Duitse regering met gerechtelijke stappen tegen farmabedrijven die hun verplichtingen aan Europa niet nakomen. Volgens de Duitse minister van Economie Peter Altmaier “mag geen enkel bedrijf een ander land bevoordelen boven de EU”. Het toont vooral aan dat binnen de Unie nog altijd niet veel geloof gehecht wordt aan de uitleg van AstraZeneca.

Na Duitsland vorige week, heeft nu ook Italië beslist om voorlopig het AstraZeneca-vaccin niet toe te dienen aan ouderen. Ook al keurde Europa vrijdag het vaccin goed voor alle 18-plussers, toch vindt de Italiaanse regering dat er nog te veel twijfel is over de werkzaamheid bij ouderen.