Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Openen Franse restaurants vandaag massaal de deuren uit protest?

Een vrouw loopt voorbij een gesloten restaurant in Parijs.Beeld AP

Een restaurantuitbater in Frankrijk is van plan om vandaag uit protest tegen de aanhoudende sluiting van de horeca in het land toch de deuren te openen. Hij heeft zijn collega’s opgeroepen om massaal zijn voorbeeld te volgen, maar het is nog maar de vraag of er ook gehoor zal worden gegeven aan die oproep. 

Philippe Vieira, een restaurantuitbater uit Villeurbanne, in de buurt van Lyon, opent vanmiddag zijn restaurant om te protesteren tegen de maandenlange sluiting van de horeca in Frankrijk. Een vijftigtal gasten kan er deze middag aanschuiven voor de lunch, gesteld dat de autoriteiten zijn actie niet verhinderen. Vieira benadrukt dat hij een maximum aan veiligheidsmaatregelen heeft genomen in zijn restaurant. “De zaal is 400 vierkante meter groot, en we gaan strikt toezien op het dragen van een mondmasker, controle op de temperatuur en de ruimte tussen de tafels”, zegt Vieira aan FranceInfo. 

Ondanks zijn voorzorgsmaatregelen blijft de opening van zijn restaurant illegaal, en Vieira riskeert een fikse boete. De Franse premier Jean Castex heeft al laten weten dat er stevige boetes zullen worden uitgeschreven tegen wie de coronamaatregelen aan zijn laars lapt. De beroepsorganisatie in Frankrijk steunt de actie niet en vindt dat er voldoende steunmaatregelen zijn voor de horeca. 

Voor Vieira is de opening echter een politieke actie. “Natuurlijk ben ik bang, maar we moeten van ons laten horen. Ik ben er van overtuigd dat er ruimte is om te heropstarten, zelfs al kunnen we maar twee klanten bedienen.”

Vieira wil met zijn symbolische actie het gebrek aan perspectief aanklagen. De Franse horeca is al gesloten sinds eind oktober, en het is niet duidelijk wanneer de cafés en restaurants weer open mogen. “We zien geen licht aan het einde van de tunnel, we hebben geen hoop, geen perspectieven. We zijn onzichtbaar geworden. Alle wat we vragen is om te mogen werken.”

De afgelopen weken hebben er al meerdere restaurants de deuren illegaal geopend. Op Facebook lanceerde de groep ‘Les ultras essentiels’ een oproep aan restaurants en cafés om vandaag massaal deel te nemen aan een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Hoeveel er dat ook zullen doen, is afwachten.

Ook in ons land en in Nederland groeit de onvrede van de horeca over de aanhoudende sluiting. Vorige maand opende de uitbater van een restaurant in Eindhoven (even) de deuren. De politie kwam ter plaatse en gaf de eigenaars een waarschuwing.