Wat verandert er deze maand?

Een nieuwe maand brengt altijd enkele veranderingen met zich mee. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor februari.

Pendelen wordt duurder

De vervoersmaatschappijen De Lijn en NMBS verhogen vanaf 1 februari enkele tarieven. De NMBS verhoogt om te beginnen het tarief voor een standaardticket met 0,65 procent. De school- en woon-werkabonnementen worden 1,95 procent duurder.

De spoorwegenmaatschappij stelt ook het tarief voor de Youth Holidays-passen, waarmee -26-jarigen tijdens de schoolvakanties een week of een maand onbeperkt met de trein kunnen reizen, naar boven bij. Zo een pas kost voortaan 18 euro voor één week of 29 euro voor één maand.

De Lijn verhoogt dan weer de prijs van een m-ticket, dat u koopt via de app of de website van de vervoersmaatschappij, van 1,80 naar 2 euro. De tienrittenkaart m-card kost voortaan 16 euro in plaats van 15 euro. De vervoersmaatschappij verhoogt ook de prijs van de Omnipas tot 132 euro voor drie maanden, of 339 euro voor twaalf.

Lees ook:

1 ticket voor openbaar vervoer Brussel

Er is wel goed nieuws voor wie naar Brussel pendelt. Vanaf 1 februari kan je met één ticket gebruikmaken van het openbaar vervoer in Brussel en de omliggende gemeenten. Zo’n Brupass XL-ticket kost 3 euro voor één rit en 20 euro voor een tienrittenkaart. Er zijn ook abonnementsformules.

De tickets zijn geldig bij de vervoersmaatschappijen NMBS, De Lijn, MIVB en TEC in Brussel en een zone van 11,5 kilometer rond het hoofdstedelijk gewest.

Meer gezinnen krijgen laagste tarief voor elektriciteit en gas

Er komen meer gezinnen in aanmerking voor het sociaal tarief voor gas en elektriciteit. Tot nu toe hebben 450.000 gezinnen voor elektriciteit en 270.000 gezinnen voor gas recht op het sociaal tarief. De regering breidt die doelgroep nu uit naar iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Dat zijn ongeveer 447.000 extra gezinnen. De uitbreiding zou onder meer eenoudergezinnen en alleenstaanden ten goede komen.

Betalend bankieren

Februari brengt een grote wijziging met zich mee voor de klanten van Argenta. De bank breidt deze maand haar aanbod van zichtrekeningen uit. Naast een gratis zichtrekening krijgen de klanten nu ook de keuze om een betalende zichtrekening te openen waarmee ze toegang krijgen tot een resem dienstverleningen. Afhankelijk van de gekozen formule bedraagt de maandelijkse bijdrage 3,35 of 5,35 euro.

Een opvallende wijziging bij de gratis formule is de afschaffing van enkele kosteloze verrichtingen aan het loket. Wie bijvoorbeeld een overschrijving of geldafhaling aan het loket wil doen, betaalt voortaan 1,5 euro per verrichting.

Lees ook:

GAS-boetes mogelijk voor lichte snelheidsovertredingen

Vlaamse steden en gemeenten hebben voortaan de mogelijkheid om GAS-boetes uit te schrijven voor lichte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50. De boetes kunnen enkel uitgeschreven worden als de overtredingen gebeuren in de zones 30 en 50 en als de bestuurder maximaal 20 kilometer per uur te snel heeft gereden. De steden en gemeenten die er gebruik van willen maken, moeten ook hun GAS-boetereglement aanpassen.

Inkomsten uit deeleconomie zijn belastbaar

Erkende deeleconomieplatformen, zoals Deleveroo en Uber, moeten opnieuw een bedrijfsvoorheffing van 10,7 procent inhouden op de bruto-inkomsten uit de deeleconomie.

Lees ook:

Meer