Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

‘Wrevel over bouwvergunning voor Philippe Legrand (koning Filip) aan Franse kust’

Filip en Mathilde en hun kinderen op zomervakantie op het Île d'Yeu. (archieffoto uit 2013).Beeld AP

Bewoners van het Franse eilandje Île d’Yeu voor de kust van de Vendée stellen zich vragen bij de bouwvergunning voor ‘Philippe Legrand’, een schuilnaam die onze koning Filip gebruikt, onthult de krant Ouest-France.

Filip, Mathilde en hun kinderen brengen sinds enkele jaren hun vakantie door op het eiland en worden er met open armen ontvangen. 

Volgens Ouest-France bezit ons vorstenpaar er een woning in een beboste omgeving. Een in augustus aan onze vorst verleende bouwvergunning voor een uitbreiding van het pand krijgt klaarblijkelijk een uitzondering. De in 1985 ingevoerde ‘loi littoral’ legt vast wat wel en niet mag bij de toeristische uitbouw van Franse kustregio’s. 

De wetgeving verbiedt gebouwen van meer dan dertig vierkante meter in beboste gebieden. De vergunning die aan ‘Phillipe Legrand’ is verleend betreft een bijgebouw van veertig vierkante meter, ofwel tien m² te veel.

‘Wrevel over bouwvergunning voor Philippe Legrand (koning Filip) aan Franse kust’
Beeld REUTERS

Onze vorst mag volgens Ouest-France toch groter bouwen dan toegelaten. De reden? Het gaat om ‘algemeen belang’ omdat het gebouw de lijfwachten van de koninklijke familie moet huisvesten. De lokale prefectuur zou hiervoor het licht op groen hebben gezet. Dit neemt niet weg dat sommige eilandbewoners het hebben over “een voorrecht”. 

Hun woordvoerder is de lokaal verkozene Patrice Bernard. Hij stond de RTBF te woord. Niettegenstaande zijn grieven rond de bouwvergunning vindt hij Filip en Mathilde “zeer sympathiek”. Hij nodigt hen van harte uit om (na het verbod op essentiële reizen) terug te keren naar het Île d’Yeu.