Direct naar artikelinhoud
Stand van zaken

Aantal besmettingen blijft verder toenemen, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen lichtjes

Aantal besmettingen blijft verder toenemen, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen lichtjes
Beeld Franky Verdickt

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft voorlopig stijgen, met 9 procent deze keer. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal ziekenhuisopnames blijft lichtjes dalen. Ook het aantal sterfgevallen blijft afnemen.

In de week vanaf 23 tot en met 29 januari kwamen er per dag gemiddeld bijna 2.324 bij. Het gaat om een toename met 9 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. De teller van het aantal bevestigde coronagevallen sinds het begin van de pandemie staat nu op 711.427. Het totale dodental bedraagt 21.124.

In de onderstaande tabel tonen we de bevestigde dagcijfers. Elke rij stelt een dag uit de zevendaagse periode voor waarop het gemiddelde wordt berekend. De linkse kolom toont de laatste periode met bevestigde cijfers, de rechtse kolom de week daarvoor. Voor vrijdag 29 januari staan voorlopig 2.995 nieuwe bevestigde gevallen in de tabellen, maar dat aantal kan nog stijgen.

Testen

Elke dag werden er gemiddeld 47.984 testen afgenomen, een stijging van 13 procent. De regering kondigde aan dat er bij grotere uitbraken massaal getest zal worden om zo te proberen de opmars van - vooral besmettelijker - varianten van het virus nog in te dijken. Ook op scholen zullen alle nauwe contacten van positief geteste kinderen voortaan als hoogrisicocontacten beschouwd worden.

Het reproductiegetal is 0,96. De positiviteitsratio van de afgenomen tests blijft rond hetzelfde niveau, op 5,5 procent (0,1 procent minder in vergelijking met gisteren). 

In totaal hebben 279.195 mensen in ons land een eerste dosis van het vaccin gekregen.

Ziekenhuisopnames

Voorlopig blijven er wel nog minder Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen belanden. Vanaf 26 januari tot en met 1 februari waren er gemiddeld ruim 119 opnames per dag, 12 procent minder dan in de voorgaande week. 

Momenteel liggen 1.852 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis (+4 procent), van wie 325 (+3 procent) op de afdelingen intensieve zorg.

Overlijdens

Het aantal nieuwe overlijdens blijft eveneens dalen. Vanaf 23 tot en met 29 januari bezweken dagelijks gemiddeld 48 mensen aan Covid-19, 5,6 procent minder dan in de voorgaande zeven dagen.

Volg al het nieuws over het coronavirus via onze liveblog.