Direct naar artikelinhoud
Politiek

Kristof Calvo stopt als fractievoorzitter bij Groen-Ecolo

Kristof Calvo.Beeld Photo News

Kristof Calvo neemt deze maand afscheid als fractievoorzitter van Ecolo-Groen, een functie die hij sinds 2014 bekleedde. Dat meldt de fractie. Calvo wil zich als Kamerlid focussen op inhoudelijk werk, en gaat ook in Nederland aan de slag voor het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks.

“Eerlijk: ik ga het fractievoorzitterschap missen”, zegt Calvo. “Maar je wordt als fractievoorzitter helemaal opgeslorpt door de dagjespolitiek. Ik wil op een andere manier aan politiek kunnen doen. De tijd die nu vrijkomt en de inspiratie uit Nederland zullen mij helpen om een betere volksvertegenwoordiger te zijn.”

Lees ook: De feestnacht die in tranen eindigde. Hoe Kristof Calvo naast een ministerpost greep: ‘Het was urenlang chaos’

“Ecolo en Groen tonen elke dag dat samenwerken over de taalgrens kan. De vorige beleidsperiode was onze oppositie pittig, maar dat was ook nodig. Ik ben vooral trots dat we vanuit het parlement mee het pad hebben kunnen effenen voor de Vivaldi-coalitie.”

Kristof Calvo blijft aan de slag als Kamerlid en zal een jaar lang bijdragen aan projecten van het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks, de denktank van de Nederlandse groenen. “Ik ben al langer geboeid door de Nederlandse politiek”, zegt hij. “De combinatie met het werk in de Kamer is haalbaar en kansrijk. Ik beschouw het zelfs als een unieke kans om inspiratie op te doen voor mijn politiek werk in eigen land.”

Bij het aantreden van de regering-De Croo, met liberalen, socialisten, groenen en CD&V, greep Calvo nog naast een ministerpost.

Medio februari duidt de Groen-fractie in de Kamer een nieuwe fractievoorzitter aan.