Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Intern document: 250 euro boete voor wie op skireis gaat, maar politie moet vertrekkers laten doorrijden

Dit document werd vanuit de top van de federale politie naar de provinciale afdelingen gestuurd.Beeld RV

Wie ondanks het verbod toch op skireis vertrekt, loopt het risico om aan de grens onderschept te worden door de politie. Die zal u een boete geven, maar u verder niet verhinderen door te rijden. ‘Niet-essentiële reis? PV (maar toch laten vertrekken)’, staat er in een intern document waarop de redactie van Het Laatste Nieuws de hand kon leggen.

Video wordt geladen...

Sinds 27 januari zijn buitenlandse vakanties verboden voor iedereen die in België woont. De maatregel geldt voorlopig tot 1 maart. Voor essentiële reizen wordt een uitzondering gemaakt: als je met een document kan aantonen én op eer verklaart dat je de grens oversteekt om dwingende gezins- of humanitaire redenen, voor je werk of studie, of omdat je pakweg gaat verhuizen, mag je ons land wel verlaten.

Dat neemt niet weg dat sommige landgenoten de regels aan hun laars lappen en toch om iets minder dwingende redenen naar het buitenland trekken. En dat kán ook gewoon. Al moet u dan wel rekenen op 250 euro extra vakantiebudget per persoon. Als agenten u aan de grens tegenhouden, zullen die immers een proces-verbaal opstellen.

Maar de skilatten van uw wagen trekken of uw voertuig in beslag nemen, zullen ze niét doen. Het blijft bij een boete. Dat blijkt uit een document. Volgens bronnen werd het eind vorige week vanuit de top van de federale politie verstuurd naar de provinciale afdelingen.

Twee opties

In het document tracht de politie de vernieuwde wetgeving in schema's te gieten, als leidraad voor de agenten. Als ze iemand betrappen die een niet-essentiële reis wil maken, heeft die persoon twee opties. Of hij besluit zich alsnog aan de regels te houden en maakt rechtsomkeer. Of hij volhardt in de boosheid en zet z'n reis verder. "Indien ze toch willen vertrekken: PV (maar toch laten vertrekken)", schrijft het document in dat geval voor.

"Dat is geen officiële richtlijn", benadrukt politiewoordvoerster Sarah Frederickx, die zegt geen weet te hebben van het stappenplan. Maar ze spreekt de inhoud ervan ook niet tegen. "Vanaf het moment dat iemand een overtreding begaat en zijn proces-verbaal (nadien of meteen, via een onmiddellijke minnelijke schikking, red.) betaalt, is die persoon gestraft volgens ons rechtssysteem." En daar houdt het ook op. "Wat is het alternatief? Je kan niet zomaar iemand van zijn vrijheid beroven. We moeten de wetgeving volgen. We kunnen de overtreder enkel verzoeken om rechtsomkeer te maken en daarbij rekenen we op z'n gezond verstand."

Vincent Houssin van politievakbond VSOA denkt niet dat de Belgen massaal gebruik zullen maken van dit 'achterpoortje'. "Negenennegentig procent van de bevolking volgt de regels. Daarnaast heb je altijd dat ene procent dat er toch de kantjes afloopt. Door het rood rijden of een bank overvallen is ook verboden, en toch zijn er mensen die het doen." De meeste mensen zullen wel "slim genoeg" zijn om terug te keren, wanneer ze aan de grens onderschept worden, meent hij. "Degenen die echt lak hebben aan de coronamaatregelen, zullen wel leep genoeg zijn om op de één of andere manier aan een attest te geraken." Hij stipt nog aan dat de sanctie van 250 euro slechts "de basisboete" is. "Het parket beslist uiteindelijk in elke zaak of het daarbij blijft." Lees: als u de politie te fel uitdaagt, kunt u nadien nog altijd voor de rechter gedaagd worden.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) rekent op de goodwill van de Belgen. "Het is simpel: als je een boete krijgt, rij dan niet verder", klinkt het op haar kabinet. "We hopen een beroep te kunnen doen op het gezond verstand van de mensen. Die boetes zijn niet in het leven geroepen om iemand te 'pesten', we doen dit voor de gezondheid van onszelf en onze naasten. Want om de verspreiding van het virus tegen te gaan, is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk bewegingen over de grens gebeuren."

Bevelen of begeleiden

De federale politie besloot gisteravond om haar interne communicatie toch bij te sturen. Er werd een bijkomende e-mail verstuurd waarin besproken wordt dat de overtreder "verzocht moet worden de maatregelen na te leven". Daarbij mag de agent dwang gebruiken, zo staat er nog, door bijvoorbeeld op de reiziger in te praten, hem te bevelen of te begeleiden. Maar die dwang moet wel in verhouding staan tot het beoogde resultaat.