©  BELGA

Belgian Cats kennen hun (haalbare?) olympische tegenstanders: “Kwartfinale is de ambitie”

De Belgian Cats weten welke drie landen ze treffen op de Olympische Spelen in Tokio komende zomer. De troepen van Philippe Mestdagh nemen het op tegen Australië, China en Puerto Rico. De nummers twee, negen en 22 van de wereld. Een haalbare kaart voor de Cats, zesde van de wereld.

Patrick Ceulemans in Porto, Vincent Van Genechten

De potten werden onderverdeeld op basis van de wereldranglijst. De Belgian Cats kwamen zo in pot twee terecht. Daardoor kregen ze al zeker een van de toplanden uit pot één voorgeschoteld. Australië (FIBA 2) kwam uiteindelijk uit de bus, België vermijdt zo wereldkampioen en titelverdediger Verenigde Staten (FIBA 1) en Europees kampioen Spanje (FIBA 3).

De derde pot leverde China (FIBA 9) als tegenstander op. Uit pot vier kwam Puerto Rico (FIBA 22), waarvan de Cats op het vorige WK nog met 50 punten verschil wonnen.

Bondscoach Philip Mestdagh kreeg zo zijn zin, want in die laatste pot wou hij absoluut het sterke Nigeria (FIBA 14) vermijden. Want de top twee en de twee beste derdes van de drie poules stoten door naar de kwartfinales in Japan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Belgian Cats openen in poule C op 27 juli tegen Australië. De tweede partij is op 30 juli versus Puerto Rico en op 2 augustus is er de ontmoeting met China. De kwartfinale is op 4 augustus en halve finale op 6 augustus. De partij om de bronzen medaille gaat door op 7 en de finale op 8 augustus.

De grote favoriet, Amerika, werd ingedeeld in een poule met Japan, Frankrijk en Nigeria. Spanje neemt het op tegen Canada, Servië en Zuid-Korea.

Emma Meesseman: “Met ambitie naar Tokio”

De Belgian Cats volgden in het hotel in het Portugese Porto de olympische loting. Sportvrouw van het Jaar Emma Meesseman is tevreden met het eindresultaat.

“Ik vertrok zonder verwachting naar onze meetingroom. Ik had ook geen gokje uitgebracht. Dat loopt meestal fout (lacht). Met de loting zelf ben ik content. Het zijn evenwichtige groepen en onze poule geeft wel wat mogelijkheden. Australië is de favoriet, maar ook tegen hen moeten we gaan voor de winst. China en Puerto Rico lijkt op papier haalbaar en we moeten inderdaad mikken op kwalificatie voor de kwartfinales. Het is echter nog meer dan vijf maanden voor de Olympische Spelen van start gaan en er kan nog veel gebeuren. Welke speelsters zijn fit en hoe is de vormcurve. Onze ambitie? We bekijken het match per match, maar de kwartfinale bereiken is toch het eerste doel.

Philip Mestdagh: “Gunstige loting”

Bondscoach Philip Mestdagh volgde intens de loting van de Olympische Spelen. “Ik had misschien graag tegen een Spanje gespeeld. We treffen echter geen Europese opponent. Het is wat het is en we mogen eigenlijk best tevreden zijn. Ik ga hier niet verkondigen dat het een haalbare loting is, maar ik zie wel mogelijkheden. Australië is de grote favoriet in poule C, Puerto Rico is een haalbare kaart en China een gevaarlijke tegenstander. We waren in 2018 op stage in China en zij kwamen ook bij ons oefenwedstrijden spelen. Willen we tweede eindigen en ons rechtstreeks kwalificeren moeten we tweemaal winnen. Anders moeten we hopen om als één van de twee beste derdes ons te plaatsen. Onze insteek blijft na deze loting hetzelfde: een stek in de top 8 en dus kwartfinales. Eens we daar zijn mogen we onze ambities bijstellen,” aldus de Coach van het Jaar.

 ©  BELGA

Julie Allemand: “Kunnen tevreden zijn”

“Onze loting is niet de slechtste, we kunnen tevreden zijn”, reageerde de 24-jarige Allemand. “Als je poule B bekijkt (met de VS, Frankrijk, Nigeria en Japan, red.) wordt snel duidelijk dat het de ‘groep des doods’ is, met gastland Japan en Nigeria, het sterkste land uit de vierde pot. Groep A (met Spanje, Servië, Canada en Zuid-Korea, red.) zag er voor ons ook erg interessant uit, maar we zijn zeker niet ontevreden. Australië heeft natuurlijk heel wat kwaliteiten en Puerto Rico kennen we. We moeten die twee tegenstanders meteen op achtervolging zetten, en dan de partij tegen China professioneel afhandelen.”

Oefenmatchen tegen Australië en Puerto Rico

Voor de Olympische Spelen in Tokio hebben de Belgian Cats met het EK nog een belangrijke afspraak. Dat gaat door van 17 tot 27 juni in Spanje (Valencia) en Frankrijk (Strasbourg). Daar is de ambitie een medaille. Voor het EK werken de Cats in België nog oefenmatchen af tegen Australië en Puerto Rico… tegenstanders op de Olympische Spelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer