Het is Lichtmis! Foodie Sonja Peeters verklapt 3 verrassende recepten voor pannenkoeken
Vandaag is het Maria-Lichtmis, traditiegetrouw een pannenkoekenfestijn. Zoet, hartig, klein of groot: iedereen – gelovig of niet – vindt ze vooral lekker! Loopt het water jou ook in de mond? Foodstylist Sonja Peeters helpt een handje en deelt haar drie favoriete recepten.
1. VEGAN: FLUFFY BANANENPANNENKOEKJES
Voor 4 personen • 30 minuten
• 180 g rijpe bananen, gepureerd • 2 el plantaardige boter • 1 tl limoensap • snuf kaneelpoeder • 120 ml amandelmelk • 125 g bloem • 2 tl bakpoeder • ½ tl baksoda • zonnebloemolie
Voor de topping:
• blauwe bessen • 40 g gemengde noten, gehakt • agavesiroop
Zo ga je te werk
1. Meng de gepureerde bananen met de boter, het limoensap en het kaneelpoeder. Klop er de amandelmelk onder. Voeg dan in delen de bloem met het bakpoeder en de baksoda toe. Voeg nog wat melk toe, als het beslag te dik is.
2. Bak pannenkoekjes van het beslag in hete zonnebloemolie. Serveer de pannenkoekjes met de bessen en noten. Bedruppel met agavesiroop.
TIP: Ook lekker met een lepel kokosyoghurt
2. TRADITIONEEL: KLASSIEKE PANNENKOEKEN
Voor 4 personen • 40 minuten
• 20 g boter, gesmolten • 200 g bloem • 4 eieren • 50 g suiker • 400 ml melk • 2 el arachideolie + extra om te bakken
Zo ga je te werk
1. Meng de boter onder de bloem. Breek er een voor een de eieren bij en roer goed onder elkaar. Voeg de suiker, melk en olie toe en klop tot een glad beslag. Gebruik eventueel een staafmixer.
2. Doe een beetje olie in een pan en laat goed warm worden. Bak pannenkoeken van het beslag. Vet de pan regelmatig in. Serveer de pannenkoeken met bruine of witte suiker, confituur of boter.
TIP: Bak je pannenkoeken in een anti-aanbakpan!
3. HARTIG: SPINAZIEFLENSJES MET KIKKERERWTEN, CHAMPIGNONS EN SPEK
Voor 4 personen • 45 minuten
• 4 eieren • 400 ml sojamelk • 120 g bloem • 1 el gesmolten kokosolie • flinke handvol spinazie • handvol dragonblaadjes • handvol basilicumblaadjes + extra om af te werken • zonnebloemolie
Voor de topping:
• 800 g kikkererwten, uit blik • olijfolie • 1 tl paprikapoeder • 1 tl komijnpoeder • ½ tl cayennepeper • 1 rode appel • 1 peer • 400 g gemengde paddenstoelen • 2 teentjes knoflook, geperst • 1 tl verse tijmblaadjes • 120 g gerookte spekblokjes • 1 el tahin • sap van 1 citroen • 1 tl ahornsiroop of honing • 2 el pitten en zaden • peper en zout
Zo ga je te werk
1. Klop een beslag van de eieren, sojamelk, bloem, kokosolie en 1 theelepel zout. Zet 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Bewaar 100 g van de kikkererwten. Hussel de rest van de kikkererwten met een scheut olijfolie en kruid met het paprikapoeder, komijnpoeder, cayennepeper, peper en zout. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 minuten in de oven.
3. Snij de appel met schil in kleine blokjes. Schil de peer en snij ook in blokjes. Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in plakjes. Bak de paddenstoelen met de knoflook en tijm goudbruin in olijfolie. Voeg de appel- en peerblokjes toe en laat 1 minuut meebakken. Kruid met peper en zout. Bak het spek in een droge koekenpan krokant.
4. Mix de resterende kikkererwten met een scheut olijfolie, de tahin, het citroensap en de honing glad. Breng op smaak met peper en zout.
5> Giet het beslag in een blender. Voeg de spinazie, dragon en basilicum toe en mix glad. Verhit wat olie in een anti-aanbakpan en bak flensjes van het beslag.
6. Verdeel de flensjes over de borden. Schep op elk flensje wat kikkererwten, paddenstoelen en spekjes en bestrooi met de pitten en zaden. Werk af met de basilicumblaadjes en bedruppel met de kikkererwtendressing. Vouw de flensjes dubbel.
TIP: Bak de flensjes niet te lang, zo blijven ze mooi groen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
3 plantaardige recepten die non-believers overtuigen, volgens Madam Bakster, Karola’s Kitchen en Elisabeth Van Lierop
Deze hele maand loopt in ons land de VeggieChallenge van EVA, die de Belgen meer plantaardig wil doen eten. Op zoek naar inspiratie? Karolien van Karola’s Kitchen, Elisabeth Van Lierop van plantbased.be en Laura Verhulst a.k.a. Madam Bakster delen hun beste tips om lekker plantaardig te koken en een recept dat een must is in je receptenboek. -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
-
PREMIUM
Feestmaal on a budget? Topchefs Sergio Herman, Yotam Ottolenghi en Seppe Nobels delen 6 betaalbare toprecepten
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
Gouden Giro2
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
Zaterdag is het eindelijk zover: dan gaat de Ronde van Italië van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Giro en maak kans op 5.000 euro cash en nog heel wat andere prachtige prijzen dankzij HLN. -
Bij Deliveroo was één gerecht duidelijk het populairst in 2021 (en het is geen fastfood)
-
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
-
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageervicky vanderweyen