Dure hotels, prostituees en snoepreisjes: graaicultuur bij politie die illegalen repatrieert

© Belga

Agenten die illegalen moeten repatriëren naar hun land van herkomst, doen hun werk professioneel en humaan. Dat is het enige positieve dat te lezen staat in een rapport dat opgesteld werd over de dienst en door VTM Nieuws ingekeken kon worden. Voor de rest wordt er gewag gemaakt van terugreizen via vakantielanden, bezoeken aan prostituees en verblijven in dure hotels. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is het rapport een goede zaak. “Dit bewijst dat de politie een organisatie is die zichzelf in vraag stelt.”

Guy Stevens

Het vernietigende rapport werd opgesteld op vraag van Catherine De Bolle, het hoofd van de federale politie. Zij vroeg de Algemene Inspectie van de federale en lokale politie om de politiedienst die vluchtelingen repatrieert door te lichten. Daaruit is dus gebleken dat bij die ‘escorteurs’ een graaicultuur is ontstaan waar niets tegen gedaan wordt.

De agenten voeren hun repatriëringen wel professioneel en humaan uit, staat in de geheime audit die VTM Nieuws kon inkijken. Maar voorts staan er enkel negatieve zaken in. Zo blijken de agenten zichzelf veel meer voordelen toe te kennen dan de bedoeling is. Ze vliegen terug via zonnige vakantielanden als Dubai en Bangkok, vliegen er in business class, verblijven in de duurste hotels en gaan ze ook op bezoek bij prostituees. De rekening is telkens voor de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die de opdracht geeft.

Onaangepast gedrag

In het rapport staat dat er “sterke vermoedens zijn van onaangepast gedrag die los staan van verwijderingsopdrachten op zich, bijvoorbeeld het solliciteren van seksuele diensten tijdens zendingen in het buitenland, ‘fraude’ bij het opmaken van administratieve documenten, alcoholmisbruik, ‘chantage’.”

Wie een agent en de illegaal begeleidt tijdens de repatriëring, krijgt een immigratietoelage. Daarom blijken meerdere agenten te werken met fictieve begeleiders, zodat ze zelf die toelage binnenhalen.

Leidinggevenden tolereren het

De leidinggevende figuren zouden hun ogen sluiten voor het gedrag van de agenten. Evaluatie- en tuchtprocedures? Die worden nauwelijks gebruikt. “Hoewel bepaalde praktijken niet toegelaten zijn volgens de geldende gedragscodes, worden ze toch getolereerd.”

Minister Jambon reageert

“Het is zeer goed dat de graaicultuur aan het licht is gekomen. Dat bewijst dat de politie een zelfkritische organisatie is, die zichzelf in vraag stelt”. Zo reageert Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), op de heisa.

“De commissaris-generaal van de federale politie heeft de audit in kwestie zelf gevraagd, omdat er voortdurend halve en hele waarheden de ronde deden over het functionering van die dienst. Daaruit blijkt dat de politie een zelfkritische organisatie is, die zichzelf in vraag stelt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen”, klinkt het op het kabinet-Jambon.

Volgens Van Raemdonck worden de aanbevelingen in het rapport ter harte genomen, en komt er ook een stuurgroep die de situatie “van nabij opvolgt”.

Peter De Waele, woordvoerder bij de federale politie, liet eerder op de avond al weten dat er intussen al nieuwe afspraken zijn gemaakt met de Dienst Vreemdelingenzaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen