Direct naar artikelinhoud
Wapenwetgeving

Dronken chauffeur mag wapen dragen

Opmerkelijk arrest van Raad van State

Herhaaldelijke veroordelingen voor dronken rijden zijn geen reden om een wapenvergunning te weigeren. Dat oordeelt de Raad van State. Het arrest schept een precedent waardoor je in ons land eenvoudiger een wapenvergunning zou kunnen krijgen.

Sinds de dodelijke raid van Hans Van Themsche in 2006 is de wapenwet in ons land fors strenger geworden. Wie een gevangenisstraf opgelopen heeft of geïnterneerd is, kan geen wapenvergunning krijgen. In de andere gevallen moeten de provinciegouverneurs oordelen of ze een wapenvergunning beperken, weigeren of intrekken als die "de openbare orde kan verstoren".

Een omzendbrief uit 2011 bepaalt dat wie een wapenvergunning aanvraagt een medisch attest moet kunnen voorleggen dat bevestigt dat hij of zij met een wapen kan omgaan zonder gevaar voor zichzelf of voor anderen. In de brief staat duidelijk dat zo'n attest "vast en zeker niet mag worden gegeven aan een persoon wiens alcoholisme, depressie of agressiviteit bij de arts bekend zijn".

Sindsdien gebeurt het dan ook regelmatig dat aanvragers geen vergunning krijgen wanneer ze in het verleden veroordeeld werden voor bijvoorbeeld dronken rijden of verkeersagressie.

De Raad van State (RvS) fluit die wapenwet nu terug, nadat een man tot tweemaal toe in beroep was gegaan tegen de weigering van de Antwerpse gouverneur en de minister van Justitie om hem een wapenvergunning af te leveren. De weigering kwam er omdat de man in het verleden meermaals veroordeeld was voor dronken rijden.

'Als gouverneurs staan wij in voor de veiligheid in onze provincie. Daar houdt de Raad van State geen rekening mee'
Carl Decaluwé, gouverneur west-vlaanderen

De RvS oordeelde echter dat veroordelingen voor dronken rijden "volkomen vreemd zijn aan wapenbezit". Dat arrest is geen alleenstaand geval. In juni vernietigde de RvS nog drie andere weigeringen van wapenvergunningen, voor zaken in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Volgens de RvS gaan de provincies "de grenzen te buiten van een redelijke uitoefening van hun beoordelingsvrijheid".

Belangrijk signaal

N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote vindt het een belangrijk signaal. "De gouverneurs mogen hun boekje niet te buiten gaan." De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé is dan weer absoluut niet opgezet met de beslissing. Die getuigt volgens hem van wereldvreemdheid. "Als gouverneurs staan wij in voor de veiligheid in onze provincie, maar voor de Raad van State is het blijkbaar geen probleem dat mensen met een alcoholprobleem een wapen dragen."

Betekent het arrest dat het voortaan eenvoudiger zal worden om een wapenvergunning te krijgen in ons land? Volgens Nils Duquet van het Vredesinstituut creëert het op zijn minst een precedent. "Mensen bij wie om dezelfde reden een wapenvergunning geweigerd werd, zullen nu misschien ook naar de Raad van State stappen. En ik kan me voorstellen dat ook de provincies hier rekening mee zullen houden in hun beoordeling." Het is met andere woorden niet ondenkbaar dat er meer wapenvergunningen verleend zullen worden.

Overdreven reactie

Welke gevolgen dat heeft voor onze samenleving, is op dit moment moeilijk in te schatten. Moet het ons zorgen baren dat wellicht meer mensen die veroordeeld werden voor dronken rijden of voor agressief gedrag een wapen in huis zullen kunnen halen? Wat betekent dat voor onze veiligheid? Anderzijds moeten we ons ook hoeden voor een overdreven reactie. Het staat immers niet vast dat iemand die een veroordeling opliep meteen ook een gevaar betekent voor de maatschappij.

"Misschien moeten we in de wet opsommen in welke gevallen iemand geen wapenvergunning kan krijgen, ter verduidelijking", werpt sp.a-Kamerlid Alain Top op. Een aanpassing van de wapenwet is volgens Egbert Lachaert (Open Vld) niet nodig. "De wet is een paar jaar geleden al strikter geworden, onder meer na de raid van Hans Van Themsche. Ik denk dat we in ons land op een goede lijn zitten, waar heel wat andere landen nog wat van kunnen leren."

België heeft een goed wettelijk kader voor particulier wapenbezit, beaamt Nils Duquet. Bovendien is een expliciete opsomming, zoals Top voorstelt, volgens hem delicaat. "Alles wat niet op zo'n lijst staat, kan de Raad van State dan makkelijk vernietigen." En dat zou het weer eenvoudiger maken om een wapenvergunning te bekomen.