© luierbox

Zaakvoerder luierbox al eerder veroordeeld: Facebookgroep telt 1.800 gedupeerden

De pamperfraude rond luierbox.be, dat via abonnementsformules luiers aan huis levert, blijft uitdijen. Zo hebben de FOD Economie en Test-Aankoop samen al 900 klachten van gedupeerde ouders ontvangen en telt de Facebookgroep ‘pamperboxgedupeerden’ liefst 1.800 leden. Intussen wordt steeds duidelijker dat zaakvoerder J.D. niet aan zijn proefstuk toe is.

Ruben STEEGEN

Via luierbox.be - tot voor kort pamperbox.be - kunnen ouders tegen een zeer voordelig tarief luiers bestellen. Voor 300 of 350 euro belooft het bedrijf een jaar lang Pampers aan huis te leveren. Afgelopen zomer doken de eerste problemen op: luierboxen werden laat en pas na lang aandringen geleverd. De laatste drie maanden bleven tal van leveringen zelfs volledig uit. Pogingen van gedupeerde klanten om hun geld terug te krijgen, waren vruchteloos. Zaakvoerder J.D. is al weken telefonisch onbereikbaar en ook het voormalige kantoor van de firma blijkt verlaten.

Economische Inspectie

De Economische Inspectie voert sinds begin januari een onderzoek naar de bedrieglijke handelspraktijken van luierbox.be en heeft al 400 klachten ontvangen. Het werkelijke aantal gedupeerden ligt vermoedelijk een pak hoger, getuige de bijna 1.800 leden die de Facebookgroep ‘pamperboxgedupeerden’ telt. Daarin worden opgelichte moeders en vaders aangeraden om via elke mogelijke weg een klacht in te dienen. Zo ontving Test-Aankoop – dat binnenkort een gezamenlijke klacht plant – al meer dan 500 meldingen.

Malafide crowdfunding

Of al die klachten veel zullen opleveren, is maar de vraag. Zaakvoerder J.D. uit Herent is immers niet aan zijn proefstuk toe. Zo zou de man in het verleden al zijn veroordeeld voor het aanmaken van valse facturen, het onrechtmatig gebruik van BTW-nummers en internetfraude. Daarnaast was de Herentenaar de bezieler achter Zambilight, een online crowdfunding waarmee hij geld ophaalde voor de productie van sfeerlichtjes die achter een televisie moesten worden geïnstalleerd. Hoewel J.D. via de website IndieGoGo meer dan 150.000 dollar ophaalde, werd er geen enkel product geleverd. Tal van gedupeerden wachten nog altijd op hun geld.

Intussen benadrukt luierfabrikant Pampers dat het niets met luierbox.be te maken heeft. “Het gaat om een onafhankelijk bedrijf waar wij niet aan leveren.”

Groupon, dat een tijdlang bonnen van luierbox aanbood, heeft de aanbieding offline gehaald.