Vaccin AstraZeneca voorlopig niet toegediend aan 55-plussers in België

 ©  AP

Het vaccin van AstraZeneca zal in België voorlopig niet toegediend worden aan 55-plussers. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) op basis van een advies van de Hoge gezondheidsraad.

Net als Zweden, Frankrijk en Duitsland zal ook België het vaccin van AstraZeneca niet toedienen aan 65-plussers. “De Hoge Gezondheidsraad heeft ons geadviseerd om het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen ouder dan 55 jaar”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in ‘Het Journaal’. “Het gaat wel degelijk om een voorlopig advies dus dat kan nog veranderen als er meer gegevens zijn.” Maar er is ook goed nieuws. “We weten dat het vaccin heel goed werkt voor mensen tussen de 18 en 55 jaar.”

Veel werk

Het advies houdt in dat enkel mensen tussen 18 en 55 jaar het AstraZeneca-vaccin toegediend zullen krijgen. Minister Vandenbroucke wees er op dat de vaccinatiecampagne volop draait. In de woonzorgcentra is er al een “geweldige slag” geslagen, en momenteel is men bezig met de ziekenhuizen, artsen in de eerste lijn, ... “Het is nog heel wat werk tot we aan de 65-plussers komen”, aldus de minister.

Hij benadrukte dat er heel goed moet nagedacht worden over de vaccinatiecampagne op de lange termijn. Door het voorlopige advies moet alles herbekeken worden, onder meer over de essentiële beroepen, het vaccineren per leeftijdscategorie, en bepaalde zieken zoals diabetici.

Woensdag volgt een eerste discussie met de andere ministers van Gezondheid van het land. In de avond komt de taskforce bijeen, aldus nog Vandenbroucke die hoopt dat volgende week de eerste beslissingen kunnen genomen worden.

Vandenbroucke kondigde ook aan dat ons land nog 3,8 miljoen extra Moderna-vaccins heeft kunnen bijbestellen. Daarmee kunnen dus 1,9 miljoen mensen gevaccineerd worden. De vaccins zullen vanaf juni geleverd worden.

Volgens Steven Van Gucht van Sciensano is de beslissing geen grote ramp, en zijn er op dit moment gewoon nog te weinig gegevens bekend over de werking van het vaccin bij ouderen. “Het kan zijn dat het wel goed werkt, ook bij de oudsten. Eenmaal die data beschikbaar zijn, kunnen we ook snel weer schakelen. Als dat niet zo is, moeten we inderdaad de volgorde aanpassen”, zei de viroloog in VTM NIEUWS.

(lla)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen