Direct naar artikelinhoud
WetenschapDieren in lockdown

Zijn de huisdieren hun thuiswerkende baasjes beu?

Zijn de huisdieren hun thuiswerkende baasjes beu?
Beeld RV

Zijn onze huisdieren ons beu? Volgens experts bezorgt de lockdown de beestjes stress. Ze steken hun thuiswerkende baasjes misschien een hart onder de riem, maar het omgekeerde is niet altijd waar. 

Het is de laatste maanden drukker geworden in de praktijk van diergedragstherapeut Eva Paridaens. Zij ziet onder andere een toename van problemen met grote vogels en papegaaiachtigen. “Zeker als baasje en huisdier veel in dezelfde ruimte zijn, kan er hechtingsproblematiek ontstaan.”

Papegaaien kunnen zich zodanig aan hun mens hechten dat ze gaan krijsen wanneer die de ruimte verlaat. “Dat is niet alleen vervelend voor het dier zelf, een krijsende papegaai komt ook erg slecht uit voor baasjes die in een videomeeting zitten.”

Dat komt omdat dieren verschillend reageren op veel samen thuiszitten, zegt expert mens-dierinteractie Joni Delanoeije (KU Leuven). “Dieren met angstproblemen hebben er last van en komen niet tot rust. Andere dieren reageren beter op veranderingen en de aanwezigheid van hun baasje.”

Zo merkte Kathleen Schockaert dat haar hond Zeppe tijdens de pandemie veel aanhankelijker werd. Die herwonnen affectie richt de hond niet op Schockaert zelf, maar op haar dochter. “Sinds zij vaker thuis is, ben ik mijn hond kwijt. Zeppe toont zijn tanden als iemand hem probeert op te pakken, maar als mijn dochter het doet geeft hij geen krimp. Het is om jaloers op te zijn”. 

Haar kater Bob is dan weer minder gediend van het toegenomen contact. “Het was direct duidelijk dat Bob niet blij is dat we thuis zijn.” De kater zoekt inmiddels buitenshuis kalmere oorden op. “Hij vindt nu rust in het tuinhuis. Misschien maar goed ook”, zegt Schockaert.

Rode vlaggen

Katten die niet graag worden geaaid, hebben behoefte aan tijd voor zichzelf. “Het is menselijk om katten veel te willen aaien”, vertelt Paridaens. “Maar het is moeilijk in te schatten of de kat daarvoor genoeg vertrouwen heeft. Als je telkens over de grenzen van een dier gaat, dan wordt dat vertrouwen steeds meer beschadigd.”

Zo zijn er mensen die hun huisdieren willen laten wennen aan aaitjes door ze om het halfuur te strelen. “Meestal werkt dat averechts. Katten komen nu eenmaal het liefst op schoot zitten bij de mensen die er het minst naar omkijken.”

Maar hoe kunnen we weten wat er omgaat in onze trouwe viervoeters? Paridaens en Delanoeije benadrukken allebei dat het essentieel is om tijdig professionele hulp in te schakelen.

“Het is erg belangrijk om stresssymptomen van huisdieren in de gaten te houden”, legt Paridaens uit. Dieren die zich niet op hun gemak voelen, vertonen waarschuwingssignalen voordat ze agressief worden. “Papegaaien zetten bijvoorbeeld hun staart wijd open en honden gaan grommen. Als je weet wat er mis is met je dier, kun je gepast reageren.”