Fiscale constructies bij banken binnenkort strafbaar

De federale regering schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen belastingontduiking via bijzondere mechanismen. Banken die zich daaraan schuldig maken zijn binnenkort strafbaar. Dat schrijft De Tijd.

Uit een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dat de krant kon inkijken blijkt dat het opzetten van een bijzonder mechanisme om klanten te helpen belastingen te ontduiken kan resulteren in een celstraf van een maand tot een jaar en een geldboete van 50 tot 10.000 euro.

Meer slagkracht

Volgens het ontwerp moeten de Nationale Bank of de FSMA fiscale constructies aangeven bij het gerecht als ze ernstige aanwijzingen hebben dat zulke mechanismen zijn opgezet. Dat geeft de toezichthouders meer slagkracht.

Tot op heden kunnen ze enkel aanmanen om bepaalde bijzondere mechanismen stop te zetten. Maar alleen als er daadwerkelijk fiscale fraude is gepleegd door een cliënt mogen de toezichthouders dat melden aan het gerecht. Volgens de huidige regels kunnen ze voorts niets doen omdat de bijzondere mechanismen op zich niet strafbaar zijn. Het wetsontwerp brengt daar dus verandering in.

Het wetsontwerp is vrijdag al in eerste lezing goedgekeurd door de ministerraad. De Nationale Bank zal daarop toezien voor alle banken, verzekeraars en betalingsinstellingen. De FSMA zal dat doen voor vermogensbeheerders, beleggingsadviseurs en instellingen voor collectieve beleggingen.

Bescherming klokkenluiders

Ook de erkende commissarissen die aan de slag zijn bij al die bedrijven moeten uit eigen beweging de Nationale Bank of de FSMA verwittigen als ze op bijzondere mechanismen stoten. Tot slot worden klokkenluiders beschermd als ze het bestaan van bijzondere mechanismen melden bij de toezichthouders.

Van Peteghem laat ook de rondzendbrief actualiseren die mogelijke bijzondere mechanismen opsomt, want die dateert nog van 1997.

Meer