©  BELGA

Lijst klaar van welke onderliggende aandoeningen voorrang krijgen bij vaccinatie

Bron: VTM Nieuws, eigen berichtgeving

Er is eensgezindheid over welke risicopatiënten straks voorrang krijgen in de vaccinatiecampagne, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke bij VTM Nieuws. Het gaat onder meer ook om 45-plussers met een overgewicht of diabetes. Ook jonger kunnen kwetsbaren vroeger in aanmerking komen voor een prik. Het gaat dan om mensen met ernstige ziektebeelden.

In de categorie 18 tot 64 jaar gaat het over patiënten een chronische nier- of leverziekte, Downsyndroom, zij die een orgaantransplantatie kregen of op de wachtlijst staan, mensen met een verzwakt immuunsysteem, patiënten met aids, HIV of een vastgestelde zeldzame ziekte.

LEES OOK: Van Arendonk tot Berlaar: bijna alle woonzorgcentra hebben eerste dosis gekregen

Bij de groep 45- tot 65-jarigen komen daar onder meer ook mensen met chronische ademhalingsaandoeningen, cardiovasculaire ziektes, overgewicht (met een BMI boven 30), diabetes type 1 en type 2, chronische neurologische ziektes of dementie bij.

“Het gaat over mensen met onderliggende aandoeningen die een hoger risico lopen om besmet te geraken en in het ziekenhuis terecht te komen”, vat Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) het bij VTM Nieuws samen. “De mutualiteiten hebben die gegevens. Die zullen verrijkt worden met gegevens van huisartsen om deze groep af te kunnen bakenen.”

 ©  BELGA

“Zo geven we uitvoering aan het advies van de Hoge Gezondheidsraad die zegt dat we eerst kwetsbare mensen moeten vaccineren: 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen.”

Beke geeft nog mee dat de bedoeling is om hen na de 65-plussers aan bod te laten komen. “Als alles goed verloopt – afhankelijk van de levering van de vaccins – zou dat in maart/april misschien kunnen gebeuren.” (sir, hh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER