© Robin Fasseur

AZ Klina zet ‘racistische’ arts op straat: “Patiënt had dokter geslagen en geschopt”

Het AZ Klina uit Brasschaat heeft een van zijn artsen ontslagen wegens racistische uitlatingen tegen een patiënt en collega’s. De betrokken arts ontkent met klem en stelt dat hij tot twee keer fysiek werd aangevallen door de patiënt en zijn familie.

Joris VAN DER AA

Het AZ Klina bevestigt dat het een van artsen om dringende reden heeft ontslagen. “Woensdag heeft er zich een ernstig incident voorgedaan in ons ziekenhuis”, zegt Ludo Van Kets, afgevaardigd bestuurder van AZ Klina. “Tijdens een gewone consultatie is er een conflict ontstaan tussen een pa­tiënt en de arts. Dat conflict heeft zich voortgezet in de publieke ruimte van het ziekenhuis. We hebben een onderzoek ingesteld. Vrijdag heeft een bijzondere raad van bestuur beslist om een eind te maken aan de aanstelling van de arts. Over de details kunnen wij niets kwijt, behalve dat het om een ernstig incident ging.”

Dertien jaar actief in AZ Klina

De betrokken arts werkte bijna 13 jaar in het AZ Klina. De dokter zegt “aan de grond genageld te zijn door het ontslag”. Hij ontkent met klem dat hij zijn patiënt racistisch zou hebben bejegend, integendeel. Hij zegt slachtoffer te zijn van de fysieke agressie door zijn patiënt en zijn familie.

“Mijn cliënt is geslagen en geschopt. Dat is niet alleen door de spoedartsen van het ziekenhuis vastgesteld, maar zelfs door de politie van Brasschaat, die de grootste moeite had om een neef van de patiënt in bedwang te houden”, zegt advocaat Lemmens. “Mijn cliënt is dus slachtoffer van een zeer agressieve patiënt. Hij heeft woensdag niet meer gedaan dan hulp gezocht in zijn eigen ziekenhuis, maar eigenlijk heeft men hem aan zijn lot overgelaten. Men heeft zeer snel de kant gekozen van die agressieve patiënt en heeft hem onprofessioneel gedrag verweten. Hij zou zich ook racistisch hebben uitgelaten, maar dat ontkent mijn cliënt met klem.”

Discussie over ereloon

De aanleiding van het incident was een discussie over het ereloon. “De discussie begon over het feit dat de patiënt zich weer niet aan de gemaakte afspraken had gehouden. Daarna begon de pa­tiënt te klagen over het ereloon dat hij zou moeten betalen. Die discussie is volledig geëscaleerd. Mijn cliënt werd vastgegrepen door de patiënt, er werd geduwd en getrokken en de patiënt heeft naar de dokter geslagen. Daar zijn getuigen van. Bovendien heeft mijn cliënt zich op de spoedafdeling laten verzorgen aan zijn lichte verwondingen. Ook daar is verslag van opgesteld. Nadat hij op de spoedafdeling is geweest, is het conflict opnieuw begonnen. De vrouw en de neef van de patiënt waren opgedoken in het ziekenhuis en de ruzie begon opnieuw. De dokter heeft er dan de politie en de security bijgehaald. Terwijl de politie de neef in bedwang probeerde te houden, werd de dokter nog geschopt tegen zijn been.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER