© BELGA

Aanbod actiegroepen maakt geen indruk: “Overheid zet door met Oosterweel”

De Antwerpse actiegroepen zijn bereid om hun juridische bezwaren tegen Oosterweel in te trekken als de overheid in ruil toegevingen doet. Maar die overheid geeft voorlopig geen krimp.

lm

Dit weekend probeerden Manu Claeys (stRaten-generaal) en Peter Vermeulen (Ringland) met een interview in De Tijd een nieuwe opening te creëren in het dossier van Oosterweel. Hun aanbod: als de overheid bereid is om alle alternatieven voor het omstreden BAM-tracé (dus ook hun eigen Haventracé) serieus te onderzoeken, dan zijn de actiegroepen van hun kant bereid om hun verzet tegen de plannen van de overheid te staken.

Is dit een doorbraak in het dossier? Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) geeft liever geen commentaar. Zijn partijgenoot Koen Kennis, schepen van Mobiliteit in Antwerpen, doet dat op ons verzoek wel.

Vertraging komt er toch

“De uitlatingen van de actiegroepen in De Tijd zijn volgens mij niet slim, want ze maken de gesprekken aan de onderhandelingstafel alleen maar moeilijker”, zegt Kennis. “Wij blijven geloven in een discussie onder leiding van intendant Alexander D’Hooghe, en we blijven hopen dat er iets uit de bus komt dat werkbaar is voor iedereen.”

Blaast het negatieve advies van de auditeur van de Raad van State over de Oosterweelplannen dan niet het hele plan van de Vlaamse overheid weg?

“Dat advies is nog geen uitspraak”, zegt Kennis. “Ik weet wel dat de Raad het advies van de auditeur bijna altijd volgt, maar dat is niet altijd zo. We zullen zien in april, wanneer de Raad zijn oordeel velt.”

Dat oordeel wordt een belangrijk moment in het feuilleton van Oosterweel. Vertraging in het dossier lijkt hoe dan ook onvermijdelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER