CLI

Liveblog - Viroloog Van Gucht: "Kappers liever niet openen, weten niet wat er zal gebeuren"

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (SP.A) is het niet eens met de kritiek dat België te traag vaccineert in vergelijking met andere Europese lidstaten. "Maar drie landen doen beter." Een blik op de cijfers wijst echter uit dat ons land bij de besten van de middengroep behoort. En bij het aantal besmettingen zijn er grote regionale verschillen: in Vlaanderen dalen de besmettingen of stijgen ze maar lichtjes, in Wallonië zijn er forse stijgingen. Blijf op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws via onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Steven Van Gucht: "Kappers liever niet openen, weten niet wat er zal gebeuren"

Viroloog Steven Van Gucht zou vanuit virologische standpunt liever niet zien dat het Overlegcomité morgen het licht op groen zet om de kapperszaken weer te openen. Die wortel wordt ons al een paar weken voorgehouden, maar het houdt een risico in, waarschuwt de Scienscano-viroloog in “Terzake”.

Van Gucht wijst erop dat België het de afgelopen maanden heel goed heeft gedaan. “We zijn het enige land in Europa dat zijn cijfers relatief stabiel heeft gehouden. Dat is een heel goede zaak.”

De viroloog is bang dat dit zal veranderen als er aan de Belgische succesformule wordt gemorreld, door de kappers te heropenen. “Van het moment dat je aan onze formule gaat beginnen te prutsen, weten we niet wat er zal gebeuren. Daar hebben we om eerlijk te zijn wel schrik van.”

Miljoen contacten

Van Gucht herhaalt nog eens waarom de huidige maatregelen gelden, en waarom de kappers nu dus gesloten zijn. “Het basisprincipe is dat wij zo weinig mogelijk dicht contact tussen mensen willen. Elk dicht contact is een mogelijkheid tot besmetting.”

“Als je de contactberoepen weer toelaat, zal het aantal contacten weer toenemen”, waarschuwt Van Gucht. En naar schatting zijn er bij de Belgische kappers zo’n miljoen contacten per week. “Als je de kapperszaken weer opent, kan het niet anders dan een impact hebben”, stelt de viroloog.  

We denken dat het op dit moment beter is om niet te veel te prutsen aan de huidige formule.
Viroloog Steven Van Gucht

Hij denkt evenwel dat we dit niet meteen aan de cijfers zullen zien, wel na een drietal weken. Hij merkt wel op dat we ondertussen ook nog de krokusvakantie krijgen, een periode met minder contacten, maar die kan ons een vals gevoel van veiligheid geven.

Slotsom? Kappers niet openen? “We denken dat het op dit moment beter is om niet te veel te prutsen aan de huidige formule, omdat we weten dat ze werkt. We zouden het liever niet zien, maar dat is een politiek debat waarbij andere argumenten belangrijk zijn.”

Bekijk hier het fragment over de kappers in "Terzake":

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke: "Stop nu eens met het verhaal dat ons land helemaal achteraan loopt bij de vaccinatie"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) is het niet eens met de kritiek dat ons land te traag vaccineert, in vergelijking met andere lidstaten van de Europese Unie. In de Kamer verwees Vandenbroucke naar de officiële "vaccintracker" van de Europese Unie, een website waarop te zien is welk percentage van de bevolking al een eerste prik heeft gekregen. Volgens Vandenbroucke staan we op dit moment voor op al onze buurlanden en hebben slechts drie andere lidstaten op dit moment een groter percentage van de bevolking gevaccineerd: Denemarken, Roemenië en Polen. "Stop nu toch eens met het verhaal dat ons land helemaal achteraan loopt", verweet de minister de oppositie.

Wie een kijkje neemt op die bewuste website, ziet dat de minister maar voor een deel gelijk heeft. Het klopt dat België zeker niet achteraan bengelt in de Europese Unie en het klopt ook dat onze buurlanden minder ver staan. Maar de cijfers die Vandenbroucke geeft, kloppen niet helemaal. Niet 3 landen, zoals Vandenbroucke in de Kamer zei, maar wel 7 lidstaten vaccineren op dit moment iets sneller dan België, al gaat het om een verschil van minder dan 1 procentpunt.

Ierland staat momenteel op kop, met een vaccinatiegraad van 4,1 procent van de bevolking. In België is dat 3,1. De andere landen zijn Roemenië, Polen, Zweden, Denemarken en Finland. Nederland zit nog maar aan 1,1 procent. Luxemburg, Frankrijk en Duitsland respectievelijk 2,3 procent, 2,8 procent en 2,8 procent.

Bengelt ons land dus achteraan wat de vaccinatiesnelheid betreft? Zeker niet. Maar zijn we een van de koplopers? Ook dat niet. Laten we zeggen dat België in de eerste helft voorkomt.

CEO Marc Noppen van UZ Brussel: "Mensen in de zorg moeten zich verplicht tegen corona laten vaccineren"

Mensen die in de zorgsector werken, moeten zich verplicht tegen het coronavirus laten vaccineren. Dat is de mening van Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel. "Ik begrijp dat een verplichting bij de hele bevolking moeilijk ligt, hoewel we dat voor polio wel hebben gedaan, maar ik ben een voorstander van een verplichte vaccinatie voor wie in de zorg werkt", zegt hij vanavond in "De afspraak".

"Vandaag kan dat wettelijk niet, maar het zou dat wel kunnen worden. We hebben dat ook gedaan voor hepatitis B. Toen ik mijn studies geneeskunde begon, moest ik een vaccinatie tegen tuberculose krijgen, of ik kon niet aan mijn studies of aan mijn stage beginnen. Punt. Als je in de zorg wil werken, moet je je beschermen. Voor jezelf, maar vooral ook voor je patiënt."

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Nieuwe werkgroep moet cultuurprotocollen op elkaar afstemmen

Er komt een nieuwe werkgroep om de verschillende veiligheidsprotocollen voor de cultuursector op elkaar af te stemmen. Dat is besloten op een interministeriële conferentie Cultuur, zegt Bénédicte Linard, de minister van de Franse gemeenschapsregering die de conferentie voorzat.

De drie gemeenschappen willen streven naar een harmonisatie van de regels en de protocollen. Er komt ook overleg met het covidcommissariaat om de exitstrategie voor te bereiden.

De IMC heeft voorts een strategische groep opgericht voor de 'sociaaleconomische positie van werknemers in de kunstsector'. Deze werkgroep zal elke zes weken vergaderen.

Federaal minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) reageert tevreden. "De dag dat we het sociale leven kunnen heropstarten - ook al kunnen we vandaag nog niet zeggen wanneer dat precies gaat zijn - doen we dat graag vanuit de wetenschap dat het voor langere tijd kan", zegt hij. "We willen niet het risico lopen om de culturele sector en hun mensen uit te putten met een jojo-beleid."

Sanitaire noodtoestand in Marokko tot 10 maart verlengd

De gezondheidsnoodtoestand die sinds half maart 2020 in Marokko van kracht is, is opnieuw met een maand verlengd om de pandemie van het coronavirus in het koninkrijk tegen te gaan, zo heeft de regering bekendgemaakt.

"De regeringsraad, die donderdag in Rabat bijeen was, heeft beslist de sanitaire noodtoestand over het hele grondgebied te verlengen tot 10 maart in het kader van de strijd tegen de verspreiding van de pandemie", meldde het persbureau MAP. De Marokkaanse autoriteiten verlengden de avondklok tot 16 februari.

Sinds eind januari zijn 300.000 mensen gevaccineerd volgens het ministerie van Gezondheid. De bedoeling is geleidelijk ongeveer 25 à 35 miljoen inwoners gratis te vaccineren. Marokko koos voor het Britse AstraZeneca-vaccin en het Chinese vaccin van Sinopharm.

De pandemie neemt af in Marokko, met gemiddeld 800 coronagevallen per dag. Het land telde sinds half maart 473.000 besmettingen en 8.323 doden.

De regering keurde vandaag een ontwerp van decreet goed voor de oprichting van het Fonds Mohammed VI, dat aanvankelijk ongeveer 1,3 miljard euro in het economische herstel wil investeren. De gezondheidscrisis had een verwoestende weerslag op de economie van het land, die met 6,3 procent kromp in 2020 volgens de Centrale Bank van Marokko.

Britse variant coronavirus 47 keer vastgesteld in Luxemburg

De Britse variant van het coronavirus is tot nu toe al 47 keer vastgesteld in het Groothertogdom Luxemburg. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid meegedeeld. In de week van 25 tot en met 31 januari zijn er elf bevestigde gevallen bijgekomen. Ook de Zuid-Afrikaanse mutatie van het coronavirus is intussen vier keer aangetroffen in het Groothertogdom.

In het nationaal laboratorium werden intussen bijna 800 stalen onderzocht op de aanwezigheid van de mutaties. Dat daarbij in 47 gevallen de Britse variant werd aangetroffen, is volgens het ministerie van Volksgezondheid niet representatief. Sommige stalen werden namelijk doelgericht geanalyseerd.

Het coronavirus is zich intussen weer sneller aan het verspreiden in het Groothertogdom Luxemburg. De zeven dagen incidentie, het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in een week tijd, ligt nu op 160. Een week geleden was dat nog 135.

Om verdere verspreiding tegen te gaan sluit het land vanaf volgende week de scholen en kinderdagverblijven. Leerlingen zullen op afstandsonderwijs overschakelen, zei minister van Onderwijs Claude Meisch. De week daarop gaan er vanwege de krokusvakantie sowieso al geen scholen open, terwijl sommige al maandag aan een vakantie van twee weken beginnen.

Frankrijk behoudt huidige coronamaatregelen

“Er komt geen nieuwe lockdown”, dat heeft de Franse premier Jean Castex aangekondigd. De epidemiologische situatie in Frankrijk “rechtvaardigt geen derde lockdown”, zo klinkt het. Een derde lockdown “kunnen we alleen beschouwen als laatste redmiddel”.

De huidige coronamaatregelen in Frankrijk blijven zoals ze zijn. Castex deed een oproep aan alle Fransen om zich aan die maatregelen te blijven houden. “We moeten samen staan, we moeten samen handelen, nu meer dan ooit”, aldus Castex.

In Frankrijk is een avondklok van kracht vanaf 18 uur in het hele land, maar de scholen en winkels zijn open. Morgen komt het Overlegcomité in ons land samen om zich te buigen over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen.

Na het hoongelach over Spoetnik V: vanwaar dat westerse wantrouwen tegenover wat uit Rusland komt?

Scepsis, ja, zelf hoongelach was er toen Rusland in augustus als eerste land een vaccin tegen het coronavirus had geregistreerd. Maar de kritiek is verstomd nu Spoetnik V voor meer dan 90 procent effectief blijkt te zijn. Vanwaar komt het bijna vanzelfsprekende wantrouwen waarmee in het westen naar Rusland wordt gekeken? Daarvoor moeten we -weinig verwonderlijk- terug naar de Koude Oorlog, duidt Tom Casier, professor aan de Brussels School of International Relations van University of Kent.

Lees meer in dit artikel:

Oostende sluit stedelijk zwembad na besmettingen bij personeel

Oostende sluit tot en met 9 februari het stedelijk zwembad omwille van verschillende coronabesmettingen bij personeelsleden. Dat meldt de stad donderdag na overleg met medische specialisten. Onder de besmettingen zijn er verschillende mensen met hoge besmettingswaarden. Alle personeelsleden gaan in quarantaine en het zwembad wordt de komende dagen volledig ontsmet en goed verlucht.

Uit een testing van de volledige personeelsploeg blijkt dat de besmettingen zich vooral situeren bij het poetspersoneel. Aangezien het om verschillende gevallen gaat met hoge besmettingswaarden, werd beslist om het zwembad te sluiten. Voorlopig is het niet duidelijk of het om een bepaalde variant gaat van het coronavirus.

Alle personeelsleden moeten in quarantaine en diegenen die negatief getest werden, krijgen vandaag opnieuw een sneltest. Dinsdag volgt een nieuwe PCR-test. "Hoewel er tot nu toe algemeen vanuit gegaan wordt dat zwemmen weinig of geen risico vormt, zal het zwembad voor de zekerheid volledig ontsmet en verlucht worden", klinkt het bij de stad. Het is de bedoeling om het zwembad op woensdag 10 februari opnieuw te openen voor het publiek zodat er ook in de Krokusvakantie opnieuw zal kunnen gezwommen worden.

Genk treedt op tegen koffiekletsers

De politie gaat strenger controleren op keuvelende groepjes koffiedrinkers in Shopping 1. Sinds woensdag moeten warme drankjes verkocht worden met een afgesloten deksel en wordt voeding zoals wafels of frietjes volledig ingepakt. Het consumeren van dranken rond het afhaalpunt is helemaal verboden. De strengere maatregelen komen er na klachten van bezoekers bij FOD financiën en bij de politie. 

Lees meer in dit artikel:

Zweden verlengt coronabeperkingen, plant digitaal vaccinatiepaspoort

Maatregelen om de pandemie van het coronavirus tegen te gaan, waaronder een verbod op alcoholverkoop na 20 uur, zullen het grootste deel van februari voortduren, zo heeft de Zweedse regering aangekondigd.

Kort voor de aankondiging meldde het Agentschap voor Volksgezondheid dat Zweden, met 10,3 miljoen inwoners, sinds het begin van de pandemie ruim 12.000 doden als gevolg van COVID-19 had geregistreerd. "De coronatoestand is nog steeds ernstig", zei premier Stefan Lofven. Hij merkte op dat het aantal nieuwe coronagevallen bleef dalen, maar in een langzamer tempo.

Het hoofd van het Agentschap voor Volksgezondheid (FoHM), Johan Carlson, waarschuwde dat de nieuwe varianten van het coronavirus een derde besmettingsgolf konden veroorzaken als de mensen zich niet aan de aanbevelingen zouden houden. Minister van Gezondheid Lena Hallengren zei dat de regering voorbereidingen trof om zo nodig winkels, fitnesscentra en restaurants te sluiten, "ook al hopen we dat zulke maatregelen niet nodig zullen zijn".

Vanaf zaterdag moeten buitenlandse reizigers een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud voorleggen om het land binnen te komen. Anders Tegnell, de hoofdepidemiolog van FoHM, zei dat ongeveer 276.000 mensen een eerste vaccinatie hadden gekregen, vooral bewoners en personeel van woonzorgcentra en in de thuiszorg.

Eerder maakte de regering plannen bekend om een digitaal coronapaspoort te ontwikkelen voor gebruik tegen de zomer. Het vaccinatiepaspoort zou met de internationale regels en standaarden stroken en de privacy naleven. De regering voorziet dat een vaccinatiebewijs nodig zal zijn om andere landen binnen te kunnen of om conferenties, muziekfestivals en sportevenementen bij te wonen.

FoHM kreeg ook de opdracht deel te nemen aan het werk van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de ontwikkeling van een digitaal vaccinatiebewijs. Denemarken kondigde gisteren gelijkaardige plannen voor een digitaal coronaviruspaspoort aan.

Klein verlet op komst voor wie zich laat vaccineren

Werknemers die zich laten vaccineren, zullen daar "klein verlet" voor kunnen opnemen. Een advies van de sociale partners daarover is in de maak.

Vandaag bestaat zo'n "klein verlet" of betaalde afwezigheid van het werk al voor bijvoorbeeld het bijwonen van een begrafenis van een familielid of de plechtige communie van een kind.

Vakbonden en werkgevers zijn het eens om ook werknemers die zich laten vaccineren tegen het coronavirus zo'n klein verlet toe te kennen, zo is vernomen bij de sociale partners. De Nationale Arbeidsraad (NAR) moet daar morgen een officieel advies over afgeven aan minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS), maar bonden en werkgevers zijn het eens over de richting die het advies uitgaat. Er moeten wel nog wat details worden uitgewerkt, dus het is nog niet zeker of het advies er morgen al komt.

De betaalde afwezigheid zal gelden voor de tijd nodig om zich te laten vaccineren, klinkt het. Het zou dus niet voor een halve of een hele dag gelden. Het klein verlet zou ook tijdelijk worden ingevoerd, wellicht tot eind dit jaar.

Herzele schildert extra zebrapaden aan vaccinatiecentrum: “Alles voor de veiligheid”

Aan het vaccinatiecentrum van Herzele zijn extra zebrapaden op de weg geschilderd en ook het voetpad is er verlengd. De gemeente wil zo dat de omgeving rond het centrum veilig is nu er de komende weken duizenden mensen zullen passeren om een coronaprik te krijgen. 

Lees meer in dit artikel:

Coronamaatregelen extra frustrerend voor kankerpatiënten en hun omgeving: "Je staat machteloos voor de deur van het ziekenhuis"

Voor kankerpatiënten en hun omgeving zijn het moeilijke tijden. De ziekte zelf brengt al heel wat zorgen met zich mee maar nu komt daar ook nog eens corona bovenop. Daardoor kunnen mensen hun zieke vriend of familielid soms moeilijk ondersteunen. "We raken sociaal geïsoleerd", zegt Carl Vanginderhuysen, bij wiens vrouw kanker werd vastgesteld.

Lees meer in dit artikel:

Jeugdverenigingen kunnen tenten gebruiken om activiteiten buiten te organiseren

De jeugdverenigingen kunnen tenten van de Vlaamse Uitleendienst Kampeermateriaal gebruiken om activiteiten zoveel mogelijk buiten te organiseren. Dat laat Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) weten.

Jeugdorganisaties mogen sinds deze week enkel nog groepen van maximaal tien kinderen ontvangen en moeten hun activiteiten zoveel mogelijk buiten organiseren. Van 1 februari tot en met 14 maart kunnen ze daarom een van de vijfhonderd seniortenten van de Uitleendienst gebruiken.

De minister bracht vandaag ook alle Vlaamse jeugdschepenen bij elkaar om de nieuwe maatregelen voor het organiseren van jeugdwerk toe te lichten. Tijdens het gesprek riep Dalle hen op om ook op het lokale niveau zoveel mogelijk materiaal ter beschikking te stellen van de kinderen en jongeren.

"We zullen creatief moeten zijn om ook bij slecht weer de organisaties en jongeren te blijven motiveren om activiteiten zoveel mogelijk buiten te laten organiseren", zegt hij.

Oproep: Weken of maanden na COVID-19 nog last?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zoekt mensen die  weken of maanden nadat ze besmet zijn geweest met het coronavirus nog altijd klachten of symptomen hebben.

Het KCE vraagt aan deze patiënten of ze een online vragenlijst willen invullen. Die enquête maakt deel uit van een onderzoek dat uitgevoerd naar de ervaring van personen met langdurige COVID. De studie is bedoeld om de overheid te adviseren om het zorgaanbod voor deze personen te verbeteren.

Nederlandse Gezondheidsraad: "Kroegen en scholen mogen om vaccinatiebewijs vragen"

Instellingen en bedrijven hebben volgens de wet in principe de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in Nederland in een advies aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Het gaat om bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen. "Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels. De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden", aldus het adviesorgaan.

Volgens de Gezondheidsraad moeten private partijen altijd een belangenafweging maken. "Zij moeten kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken" stelt de raad.

Bij zo'n afweging kunnen economische belangen een rol spelen maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen.

Het demissionaire kabinet in Nederland is op dit moment niet van plan dwang toe te passen bij vaccinatie. Minister de Jonge heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de ethische en juridische dilemma's die rond dit onderwerp spelen.

Cultuursector wil vanaf 13 maart weer kleinschalige publieksactiviteiten organiseren

De culturele sector vraagt aan de overheid om op 13 maart voorzichtig te mogen heropenen. Dan is het precies één jaar geleden dat ons land voor het eerst in lockdown ging. “Buiten een korte periode van beperkte versoepeling in de zomer en de vroeg herfst, liggen alle publieke evenementen al een vol jaar stil”, zegt de Crisiscel Cultuur, die de sector door de coronacrisis wil loodsen.

“Achter de schermen werken duizenden artiesten en cultuurwerkers in covid-proof omstandigheden verder aan hun projecten. Honderden projecten staan inmiddels klaar om de dialoog met het publiek aan te gaan. Om die reden stellen wij een dringende vraag: geef de sector de mogelijkheid om vanaf 13 maart 2021 opnieuw in (publieke) actie te komen. Volgens de verfijnde veiligheidsprotocollen en op basis van een duidelijk afgesproken kader.”

De crisiscel cultuur pleit voor een eerste stap in een gefaseerde heropstart, waarbij er geleidelijk aan meer publiek wordt toegelaten. “Wij zijn ons bewust dat niet iedereen zal kunnen openen voor beperkte publieksaantallen. Daarom geldt - zoals steeds in deze crisis - wie veilig kan werken, moet kunnen werken. Maar ook is er steun nodig en solidariteit voor wie nog niet voor publiek aan de slag kan. Wij rekenen erop dat de huidige steunmaatregelen verlengd worden voor de duur van deze crisis.” 

Morgen zitten de verschillende regeringen van ons land samen in het Overlegcomité om de coronamaatregelen opnieuw te bekijken.

Gentse Floraliën opnieuw uitgesteld door corona: “We moeten onze bloemen nog een jaar bewaren”

De Gentse Floraliën gaan ook dit jaar niet door. De bloemenshow werd vorig jaar ook al afgelast door corona en  verschoven naar mei van dit jaar. Maar door de aanhoudende coronacrisis hebben de organisatoren beslist om de Floraliën ook dit jaar te schrappen.

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen