Onder de zonnebank gaan, heeft nog een bijkomend ongezond effect

We willen allemaal graag een bruin kleurtje, zeker in de zomer. Maar daarvoor uren onder de zonnebank spenderen, is al meermaals aangeduid als ongezond. Artsen van het UZ Leuven hebben nu nog een bijkomende ongezond effect ontdekt.

vtvn

De artsen weerleggen in een artikel in het vooraanstaande tijdschrift Annals of Internal Medicine de alom aanvaarde stelling dat UV-straling onmogelijk tot een overdosis vitamine D kan leiden.

“Bij een patiënte met breuken stelden onze artsen zeer hoge vitamine D-waarden vast. Nochtans kreeg de patiënte geen vitamine D-supplementen. Hoewel tot nu toe werd aangenomen dat regelmatig zonnebankgebruik zo’n overdosis onmogelijk kon veroorzaken, bleek dat bij deze patiënte toch het geval. Grondig onderzoek kon immers andere oorzaken uitsluiten. De vitamine D-spiegels zakten toen de patiënte haar zonnebankgebruik verminderde. Deze bevindingen bevestigen een eerder vergelijkbaar geval van de Amerikaanse Mayo Clinic”, stelt het UZ Leuven in een persbericht.

“Het is algemeen bekend dat een tekort aan vitamine D het risico op botontkalking (osteoporose) verhoogt. Toch kan ook te veel vitamine D schadelijk zijn voor het bot”, aldus het ziekenhuis. “De meest frequente oorzaak van een overdosis is buitensporig gebruik van vitamine D-supplementen. In zeldzame gevallen kan ook overdadig zonnebankgebruik leiden tot een vitamine D-intoxicatie.”

Teveel vitamine D wordt gelinkt aan een verhoogd risico op valincidenten, het gevaar op botafbraak en te hoge calciumwaarden in het bloed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer