imago images/photothek

Coronavaccin als je zwanger bent of toch niet? Experten steeds meer overtuigd: "Veiliger om je te laten vaccineren"

Officieel luidt het advies nog altijd dat het voorlopig afgeraden wordt om je als zwangere vrouw te laten vaccineren tegen het coronavirus. Maar experten zijn er meer en meer van overtuigd dat het tóch veilig is. "Ik ben ervan overtuigd dat het veiliger is om je te laten vaccineren, dan om je niet te laten vaccineren. Ook als zwangere vrouw", zegt professor gynaecologie Isabelle Dehaene.

"Gezien het gebrek aan specifieke gegevens beveelt de Hoge Gezondheidsraad momenteel geen systematische vaccinatie aan van zwangere vrouwen. Het kan echter op individuele basis worden overwogen als de baten-risicoverhouding gunstig is voor vaccinatie."

Zo klonk het advies van de Hoge Gezondheidsraad in december 2020 (en dat werd nog eens bijgewerkt eind januari). Op dit moment wordt vaccinatie van zwangere vrouwen dus afgeraden. 

In december legden we die vraag ook voor aan vaccinologe Isabel Leroux-Roels. Bekijk haar antwoord hier: 

Videospeler inladen...

Maar gisteren klonk er een ietwat ander geluid bij vaccinoloog Pierre Van Damme. Op de vraag of jonge vrouwen die zwanger willen worden zich beter niet laten vaccineren, antwoordt Van Damme: "Toch wel, het kan". "De Hoge Gezondheidsraad heeft heel duidelijk gezegd dat er een aantal gegevens zijn en dat ze meer gegevens willen om het systematisch te doen. Maar als we te maken hebben met een zwangere die een risicopatiënt is of die in de gezondheidszorg werkt, gaan we haar gerust laten vaccineren. Dat is heel belangrijk."

Als we te maken hebben met een zwangere die een risicopatiënt is of die in de gezondheidszorg werkt, gaan we haar gerust laten vaccineren

Pierre Van Damme

Hij verwijst daarbij naar de Verenigde Staten, waarbij er gegevens zijn van 9.000 zwangere vrouwen die ingeënt werden met het Pfizervaccin en 8.500 die het Modernavaccin kregen. "Dat zijn de vaccins die nu ook gebruikt worden voor het gezondheidspersoneel. En dat is gedocumenteerd als veilig. Dus we moeten dat meer en meer bekend maken."

Bekijk hieronder een fragment van Terzake waarin vaccinoloog Pierre Van Damme uitlegt wat zwangere vrouwen moeten doen: 

Videospeler inladen...

Dus, hoe zit het nu? Zwangere vrouwen vaccineren of toch maar niet? 

"Ja", klinkt het stellig bij professor gynaecologie in het UZ Gent Isabelle Dehaene. "Het moet mogelijk zijn dat alle zwangere vrouwen gevaccineerd mogen worden", vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister hier waarom het toch veilig zou zijn om je als zwangere vrouw te laten inenten: 

Maar waarom wordt dat dan in een officieel advies toch anders gezegd? "Ik denk dat we gewoon voorzichtig waren, omdat het om zwangeren gaat en zwangerschap iets delicaats is. Aanvankelijk reageerde men in Europa voorzichtig en wilde men meer gegevens afwachten. Maar eigenlijk konden we er op basis van de samenstelling van het vaccin en wat we weten van vele andere vaccins, al indirect van uitgaan dat het vaccin veilig is voor zwangere vrouwen, voor vrouwen die zwanger willen worden en voor vrouwen die borstvoeding geven."

Net door die voorzichtige communicatie vreest Dehaene wel dat de twijfel zal blijven. "Eerst zeggen dat het niet veilig is, dan wel, ik vrees dat mensen gaan twijfelen of het effectief wel veilig is. Ik ben ervan overtuigd dat het veiliger is om je te laten vaccineren, dan om je niet te laten vaccineren. Ook als zwangere vrouw." 

Ik ben ervan overtuigd dat het veiliger is om je te laten vaccineren, dan om je niet te laten vaccineren. Ook als zwangere vrouw

Isabelle Dehaene - professor gynaecologie

En ook mensen die vrezen dat ze onvruchtbaar zullen worden door het coronavaccin wil Dehaene geruststellen. "Daar doen veel uitspraken de ronde over, maar het is onterecht dat men dat denkt. Die vrees is compleet ongegrond."

Het officiële advies van de Hoge Gezondheidsraad blijft voorlopig gelden. Dat betekent dat zwangere vrouwen nog steeds afgeraden worden om zich te laten vaccineren. Voorlopig zijn er geen plannen om dat advies aan te passen, laat een woordvoerder weten. "Uiteraard volgen wij de nieuwe beschikbare gegevens op en zullen wij dit advies herzien indien er meer data (en dus meer zekerheid) omtrent dit onderwerp is."

Meest gelezen