Antwerpse rechtbank veroordeelt Iraanse diplomaat tot 20 jaar cel voor terrorisme

 ©  BELGA

De Antwerpse rechtbank veroordeelt een Iraans diplomaat tot 20 jaar cel voor terrorisme, drie kompanen krijgen tot 18 jaar cel.

kma
Bron: kma, poj, Belga

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vier personen van Iraanse afkomst veroordeeld voor hun aandeel in de verijdelde bomaanslag op een bijeenkomst van de Iraanse verzetsbeweging MEK in Frankrijk in 2018. Diplomaat Assadollah A. krijgt 20 jaar cel. Uitvoerders Amir S. en Nasimeh N. zijn veroordeeld tot respectievelijk 15 en 18 jaar cel. Mehrdad A. krijgt 17 jaar cel. Zij verliezen ook hun Belgische nationaliteit.

De rechtbank heeft verder geoordeeld dat de vier beklaagden deel uitmaken van een grotere terroristische groep te situeren binnen een welbepaalde Iraanse inlichtingendienst. Dit groter verband blijkt uit de geldbedragen die betaald werden aan beklaagden voor hun medewerking, de wijze waarop informatie werd ingewonnen, de besprekingen in Iran, het gebruiken van een diplomatieke status, en het maken en testen van het explosief toestel in Iran zelf.

Op 30 juni 2018 pakte de ­federale politie het Iraans-Belgische koppel Amir S. en Nasimeh N. op in Brussel met 500 gram springstof. Ze waren van plan een bomaanslag te plegen op een bijeenkomst van het Iraanse verzet nabij Parijs. De Iraanse diplomaat Assadollah A. werd een dag later gearresteerd, omdat hij de twee had aangestuurd.

Johan Platteau, advocaat van Nasimeh N., gaat zijn cliënte adviseren om in beroep te gaan tegen het vonnis.

‘Diplomatieke slag voor het regime van Iran’

De advocaten van de burgerlijke partijen spreken van een moedig vonnis. De Iraanse oppositiepartij NCRI ziet daarin een bevestiging van betrokkenheid van het Iraanse regime bij staatsterrorisme. ‘Het is nu aan de EU om een signaal te stellen’, zegt vertegenwoordiger Farzih Hashemi.

Maryam Rajavi, de leider van NCRI, dat het doelwit was van de aanslag, noemt de veroordeling van de diplomaat en zijn drie agenten ‘een triomf voor het Iraanse volk en verzet’, schrijft Rajavi op Twitter. ‘Het betekent ook een zware politiek en diplomatieke slag voor het regime van Iran.’

‘Iraanse regering chanteerde ons om aanslag te plegen’

Er is vooral tevredenheid over de straf voor de Assadollah A., die 20 jaar cel krijgt. ‘Dit is een symbolische zaak’, zegt advocaat George-Henri Beauthier. ‘Het vonnis toont aan dat diplomaten niet zomaar om het even wat kunnen doen en geen criminale daden kunnen uitvoeren.’

Impact op Ahmadreza Djalali?

De uitspraak zou mogelijk een impact kunnen hebben op het lot van de Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gast­docent Ahmadreza Djalali, die in Iran ter dood is veroordeeld. Wies Degraeve van Amnesty International, dat de toestand van professor Djalali op de voet volgt, vermoedt evenwel dat de uitspraak ‘niet meteen veel zal veranderen’. ‘Als Iran ons de voorbije jaren iets heeft geleerd, is het wel dat het regime zeer onvoorspelbaar is‘, zegt hij.