Direct naar artikelinhoud
Justitie

20 jaar cel voor Iraanse topspion in ons land: bommenlegger wilde aanslag plegen in Parijs

Assadollah A.Beeld RV

Een Iraanse topspion is door de Antwerpse strafrechter veroordeeld tot 20 jaar celstraf. Assadolah A. was het brein achter een verijdelde terreuraanslag in Frankrijk in 2018. Een Belgisch-Iraans koppel uit Antwerpen dat de aanslag moest uitvoeren, krijgt een celstraf van 15 en 18 jaar.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vier personen van Iraanse afkomst veroordeeld voor hun aandeel in de verijdelde bomaanslag op een bijeenkomst van de Iraanse verzetsbeweging MEK in Frankrijk in 2018. Diplomaat Assadollah A. krijgt 20 jaar cel. De Antwerpse uitvoerders Amir S. en Nasimeh N. zijn veroordeeld tot respectievelijk 15 en 18 jaar cel. Mehrdad A. krijgt 17 jaar cel. Zij verliezen ook hun Belgische nationaliteit. 

Amir S. en zijn vrouw Nasimeh N., een Belgisch koppel van Iraanse origine uit Wilrijk, werden op 30 juni 2018 tegengehouden in Sint-Pieters-Woluwe met 500 gram springstof en een ontstekingsmechanisme in hun auto. De twee dertigers zouden later die dag een aanslag hebben willen plegen op een congres van de Iraanse Volksmujaheddin of MEK in Villepinte, nabij Parijs. Er werden daar 25.000 aanwezigen verwacht, onder wie de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, de Amerikaanse ex-presidentskandidaat Newt Gingrich en Rudy Giuliani, de ex-burgemeester van New York en huidig advocaat van Amerikaans president Donald Trump.

Lees hier de reconstructie: De bom uit Wilrijk die de vips moest wegvagen: reconstructie van een op het nippertje verijdelde zware bomaanslag

Bom in diplomatieke koffer

Het koppel zou de explosieven van Assadollah A. gekregen hebben, een diplomaat op de Iraanse ambassade in Wenen die deel zou uitmaken van het Iraanse ministerie voor Inlichtingen en Veiligheid. Dat heeft als taak de oppositiegroepen in het buitenland in het oog te houden en te bestrijden. Assadollah A. zou vanuit Wenen een netwerk van informanten gerund hebben. Amir S., Nasimeh N. en Mehrdad A. moesten in ruil voor een vergoeding informatie inwinnen over de Belgische tak van de MEK en aan hem doorspelen. Assadollah A. zou hen later ook gevraagd hebben om de aanslag te plegen. Hij zou hen de explosieven enkele dagen voordien in Luxemburg overhandigd hebben. Volgens de federale procureur had hij de bom in zijn diplomatieke koffer overgevlogen vanuit Teheran.

Lees verder onder de foto.

Een pantservoertuig van de Antwerpse politie voor het gerechtsgebouw.Beeld MLS

De Speciale Eenheden onderschepten het Belgisch-Iraanse koppel en vroeg aan de ontmijningsdienst DOVO om het explosief te ontmantelen. Dat lukte niet helemaal. De springstof ontplote en bracht ernstige schade toe aan de ontmijningsrobot van DOVO. Eén agent van de Speciale Eenheden werd gewond door de drukgolf die de ontploffing veroorzaakte.

Tijdens het proces stelde de verdediging van Assadollah A. dat de correctionele rechtbank van Antwerpen niet bevoegd zou zijn om te oordelen en dat zijn cliënt als diplomaat immuniteit geniet, maar dat argument werd door de rechter van tafel geveegd. De advocaten van uitvoerders Amir S. en Nasimeh N. voerden dan weer aan dat het nooit de bedoeling was om iemand te doden en dat het explosief daar ook niet sterk genoeg voor was. Beiden vroegen de vrijspraak. Mehrdad A., tot slot, ontkende elke betrokkenheid en vroeg eveneens de vrijspraak.

Teheran veroordeelt veroordeling ‘krachtig’

Iran heeft de veroordeling van Assadolah A. in ons land “krachtig” veroordeeld. De woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Saïd Khatibzadeh, voert aan dat “de gerechtelijke procedure en het vonnis illegaal zijn en een flagrante schending van het internationaal recht”.

“Spijtig genoeg namen België en bepaalde Europese landen, onder de vijandige invloed van de terroristische groep van de ‘munafiqun’ in Europa, een illegale en onverdedigbare maatregel”, zei Khatibzadeh ook. Met ‘munafiqun’, een pejoratieve term die ‘hypocrieten’ betekent, duidt het regime in Teheran de Volksmoedjahedien aan. Iran heeft het proces in België steeds illegaal genoemd, vanwege de diplomatieke onschendbaarheid die A. zou genieten.