Giro gaat van start met tijdrit in Turijn

De 104e editie van de Ronde van Italië wordt op zaterdag 8 mei op gang geschoten met een korte individuele tijdrit over 9 km door de straten van Turijn. De organisatie van de Giro gaf donderdag de details van La Grande Partenza vrij.

Vincent Van Genechten

Het wordt dit jaar de derde keer dat Turijn de start van de Giro mag organiseren. De stad deed dat eerder in 1961 en 2011. Novara was voor het laatst aankomstplaats voor een Giro-etappe in 1968. Eddy Merckx won toen en mocht er voor het eerst de roze trui aantrekken.

De opener in Turijn is dus meteen een belangrijke afspraak voor de mannen die mikken op het eindklassement. Waaronder Remco Evenepoel, als die volledig fit geraakt natuurlijk. Al zal vooral wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna graag in het roze willen pronken op het podium.

In de tweede etappe leggen de renners 173 km af van Stupinigi naar Novara. Het wordt een eerste kans voor de sprinters. Een dag later gaat het, nog steeds in de Noord-Italiaanse regio Piemonte, van Biella naar Canale (187 km), een rit over een geaccidenteerd parcours.

“Een paar korte maar steile rampen zal de renners begroeten op weg naar de aankomst. Ideaal voor aanvallers”, aldus de organisatie. De Giro eindigt op 30 mei. In de slotweek keert het peloton overigens terug naar Piemonte. Rit negentien eindigt op de top van de Alpe di Mera in Valsesia. Een dag later wordt de start gegeven in Verbania.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ineos speelt Bernal uit in Giro

Team Ineos Grenadiers trekt deze zomer met Geraint Thomas als kopman naar de Ronde van Frankrijk. De Brit, Tourwinnaar in 2018, zal de selectie leiden met de Ecuadoraan Richard Carapaz en zijn landgenoot Tao Geoghegan Hart, de laureaten van de laatste twee Giro’s, als belangrijkste steunpilaren. De Colombiaan Egan Bernal focust op de Ronde van Italië. Aanwinst Adam Yates voert het team aan in de Vuelta.

Teambaas Dave Brailsford schetste woensdagavond al in grote lijnen hoe de selecties er zullen uitzien voor de drie belangrijkste rondes.

Bernal, de Tourlaureaat van 2019, krijgt in de Giro hulp van onder meer de Rus Pavel Sivakov, Filippo Ganna en klimgeit Daniel Martinez. Laurens De Plus, die overkwam van Jumbo-Visma, mag zich in principe opmaken voor de Tour. Of Bernal start in La Grande Boucle, ligt nog niet vast. Het is afwachten hoe hij de Giro verteert. Andere namen in de voorselectie van de Tour zijn Jonathan Castroviejo, Rohan Dennis, Michal Kwiatkowski, Richie Porte en Luke Rowe.

LEES OOK (+). Op audiëntie bij de grote baas van Ineos-Grenadiers, Sir Dave Brailsford: “Ik wil opnieuw de lach van Bernal zien”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer