© BELGA

Antwerpse rechtbank veroordeelt Iraanse spion tot 20 jaar cel voor verijdelde aanslag

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft donderdag vier personen van Iraanse afkomst veroordeeld voor hun aandeel in de verijdelde bomaanslag op een congres van de Iraanse oppositie in Frankrijk in 2018. Onder hen is diplomaat, topspion en brein achter de aanslag Assadollah A.. Hij krijgt 20 jaar cel.

Belga

LEES OOK: ‘Terreurkoppel’ uit Wilrijk houdt vol dat ze geen bomaanslag wilden plegen

In Antwerpen hoorden de vier beklaagden donderdag hun vonnis in het proces rond de verijdelde aanslag in 2018. Een koppel van Iraanse origine uit Wilrijk, een Iraanse diplomaat en een contactpersoon van de diplomaat stonden terecht. Uitvoerders Amir S. en Nasimeh N. zijn veroordeeld tot respectievelijk 15 en 18 jaar cel. Mehrdad A. krijgt 17 jaar cel. Zij verliezen ook hun Belgische nationaliteit.

Amir S. en zijn vrouw Nasimeh N., een Belgisch koppel van Iraanse origine die in een appartementje aan de Boomsesteenweg in Wilrijk woonden, werden op 30 juni 2018 tegengehouden in Sint-Pieters-Woluwe met 500 gram springstof en een ontstekingsmechanisme in hun auto. De twee dertigers zouden later die dag een aanslag hebben willen plegen op een congres van de Iraanse Volksmujaheddin of MEK in Villepinte, nabij Parijs. Er werden daar 20.000 aanwezigen verwacht, onder wie ook veel internationale politieke figuren.

Diplomaat

Het koppel zou de explosieven van Assadollah A. gekregen hebben, een diplomaat op de Iraanse ambassade in Wenen die deel zou uitmaken van het Iraanse ministerie voor Inlichtingen en Veiligheid. Dat heeft als taak de oppositiegroepen in het buitenland in het oog te houden en te bestrijden. Assadollah A. zou vanuit Wenen een netwerk van informanten gerund hebben.

Amir S., Nasimeh N. en Mehrdad A. moesten in ruil voor een vergoeding informatie inwinnen over de Belgische tak van de MEK en aan hem doorspelen. De diplomaat werd in Duitsland aangehouden en overgeleverd aan ons land. Mehrdad A. werd op de MEK-bijeenkomst opgepakt.

Veiligheidsmaatregelen

Met het proces gingen heel wat veiligheidsmaatregelen gepaard. Zo moest iedereen, ook advocaten, door de metaaldetector en zette de politie onder andere de BearCat in. Ook de politiehelikopter circuleerde donderdag boven het Zuid.

Na de uitspraak kwamen bij het justitiepaleis aan de Bolivarplaats ook actievoerders bijeen om de sluiting van de Iraanse ambassade te eisen.

“Moedig vonnis”

De advocaten van de burgerlijke partijen zijn opgetogen met het vonnis, waarin de rechtbank de door de federale procureur gevraagde straffen oplegde. Er is vooral tevredenheid over de straf voor de Iraanse diplomaat Assadollah A., die 20 jaar cel krijgt. “Dit is een symbolische zaak”, zegt advocaat George-Henri Beauthier. “Het vonnis toont aan dat diplomaten niet zomaar om het even wat kunnen doen en geen criminale daden kunnen uitvoeren.”

Advocaat Rik Vanreusel denkt dat de zaak de geschiedenisboeken zal ingaan. “Wij zijn trots op België, de rechters, de onderzoekers en de mensen die zo moedig waren zich burgerlijke partij te stellen. Onze cliënten zijn zeer tevreden dat er gerechtigheid is.”

De Iraanse oppositiepartij NCRI ziet in het vonnis een duidelijke bevestiging van betrokkenheid van het Iraanse regime bij staatsterrorisme. “Het is nu aan de EU om een signaal te stellen”, zegt vertegenwoordiger Farzih Hashemi.

Beroep

Raadsman Johan Platteau, die Nasimeh N. bijstaat, reageerde teleurgesteld op het vonnis. “Ik ben ontgoocheld in het standpunt van de rechtbank”, klinkt het. “De analyse van het federaal parket werd gevolgd, maar die geloof ik niet.”

Platteau laat er dan ook weinig twijfel over bestaan dat er verdere juridische stappen zullen volgen. “Deze uitspraak maakt het gemakkelijk voor mij om mijn cliënt te adviseren. Ik denk dat deze zaak zal behandeld worden in beroep.”

 ©  sare

 ©  sare

 ©  sare

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER