Direct naar artikelinhoud
Vaccinatie

Youssef Kobo vindt dat vaccinatie verplicht moet zijn: ‘Rekenen op het gezond verstand is passé’

Youssef Kobo.Beeld Marc Baert

Moet vaccinatie tegen het coronavirus verplicht worden? Het debat laait op nu blijkt dat onder andere personeelsleden van Brusselse en Waalse rusthuizen weigeren zich te laten vaccineren. Sociaal ondernemer en opiniemaker Youssef Kobo is alvast voorstander van een verplichting. ‘We moeten stoppen met rekenen op het gezond verstand.’

Kobo legde zijn standpunt vanmorgen uit in De ochtend op Radio 1. “De meeste mensen die tegen het vaccin zijn, zul je niet meer overtuigen. Fake news circuleert al bijna een jaar op sociale media. Heel wat mensen lezen en delen die berichten nu al zo lang. Het is te laat om hen terug bij de feiten te krijgen. Als zelfs mensen uit de zorgsector al weigerachtig staan tegenover het vaccin, houd ik mijn hart vast voor de rest van de bevolking.”

Daarom is Kobo van mening dat vaccinatie verplicht moet worden. “Rekenen op het gezond verstand, is passé. We moeten voor elkaars gezondheid zorgen, dus we moeten ons ook laten vaccineren.”

Lees ook

Een groot deel van het personeel van Brusselse en Waalse rusthuizen weigert zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Het debat laait op: moet de overheid burgers dwingen tot een coronaprik?

Jongeren

Het is niet de eerste keer dat Kobo zijn stem laat horen in deze coronacrisis. Vorig jaar trok hij met influencers naar het UZ Brussel, om aan jongeren te tonen welke impact het coronavirus heeft en waarom het belangrijk is de maatregelen te volgen. Nu werkt hij mee aan webinars en podcasts over de vaccinatie.

De informatiecampagnes van de overheid richten zich volgens hem immers te weinig op jongeren. “De campagne speelt zich te veel af op de klassieke platformen: radio, tv, kranten. Maar jongeren zoeken alles online.”

Deze week nog ondertekende Kobo mee een open brief van Heidi De Pauw van Child Focus en Sara Vercauteren van Bepublic Group, waarin wordt opgeroepen jongeren naar voren te schuiven in de vaccinatiestrategie. ‘Jongeren halen die verloren tijd nooit meer écht volledig in’, klinkt het in de open brief. ‘Onze plaats afstaan voor het vaccin kan een eerste stap zijn om de mentale welzijnsproblematiek van de jeugd op te lossen. Zelfs al is het symbolisch.’