Direct naar artikelinhoud
AchtergrondExtreemrechts

Extreemrechtse Carrera Neefs ruilt Vlaams-nationalisme voor Belgische variant

Carrera Neefs ligt bloemen neer bij het graf van SS-officier Willem Heubel.Beeld Carrera Neefs

Carrera Neefs, die uit het Vlaams Belang werd gezet omdat ze bloemen neerlegde bij het graf van een SS’er, werkt samen met een nieuwe organisatie. Voor die ‘Nationale Beweging’ kan het Vlaams-nationalisme wel even wachten. 

11 november, Wapenstilstand. Carrera Neefs legt, gekleed in een dirndl (een traditionele Duitse jurk), bloemen neer bij het graf van Willem Heubel: een Nederlandse collaborateur die het tijdens de oorlog tot officier bij de SS schopte. 

Neefs, op dat ogenblik gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Wuustwezel en actief bij Schild & Vrienden, post foto’s van haar bezoek op haar Instagram-pagina. “Ik ben geen ontkenner, maar ik vergeet deze mensen ook niet”, schrijft ze bij de post, die ondertussen is verwijderd. 

Door de commotie van de bloemenhulde voor de SS’er zet het Vlaams Belang haar eind november uit de partij. Ze had het Vlaams Belang te veel schade berokkend, liet partijvoorzitter Tom Van Grieken weten in een interview aan De Zondag.

Nationale Beweging 

Ondertussen, enkele maanden later, is duidelijk dat Neefs samenwerkt met een nieuwe politieke organisatie, waar nog een andere voormalig VB’er de trekker van is. Neefs, die Vlaanderen trouw is “tot den dood”, zo staat op haar Instagram, loopt nu mee met de Nationale Beweging. 

Die organisatie is de Vlaamse tegenhanger van het rechts-extremistische Nation in Franstalig België. Voor de Nationale Beweging is Vlaamse onafhankelijkheid niet direct een prioriteit. “Niet België barst, maar migratie barst”, staat bovenaan op de website van de Nationale Beweging. 

De voorman van die organisatie is Edouard ‘Eddy’ Hermy, een oude bekende in rechtse middens, ook al begon hij zijn loopbaan bij AMADA, de voorloper van de extreemlinkse PVDA. Hermy stapte later over naar de andere kant van het spectrum en sloot zich aan bij onder meer de Vlaamse Militanten Orde (VMO). Ook stond hij mee aan de wieg van het Vlaams Blok. 

Hermy werd ooit veroordeeld voor zijn deelname aan een gewelddadige raid op de Mechelse boekhandel De Rode Mol, alsook voor zijn lidmaatschap van de VMO, die door een Brusselse rechtbank buiten de wet werd gesteld. Tijdens dat VMO-proces bleek ook dat Hermy betrokken was bij plannen om PS-politicus José Happart te vermoorden. Uiteindelijk was Hermy niet meer welkom bij het toenmalige Vlaams Blok.  

In 2011 werd hij veroordeeld voor racisme. Dat voor uitlatingen die hij deed tijdens een bijeenkomst van het N-SA in Oostkamp in 2009, die gefilmd werden door het programma Koppen. Onder meer de uitspraak “Meisjes worden door vreemdelingenbendes verkracht en geschoffeerd” werd hem ten laste gelegd. 

Dat N-SA is veel recenter samengegaan met het Franstalige Nation, dat nu in Vlaanderen dus de Nationale Beweging heet. Op Facebook heeft die pagina al meer dan 1.600 likes verzameld. Vorige maand nog deelde Neefs een bericht van de Nationale Beweging, waarin stond dat ze was opgeofferd voor het “belang van de VB-partijelite... voor postjes en geld”. 

Ondertussen heeft Neefs nog berichten van de Nationale Beweging gedeeld. Als reactie op een VRT-artikel over Amir Bachrouri, de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, is er een hele tirade van de Nationale Beweging te lezen tegen omvolking en kolonialisme door de islam. 

Betoging

Een eerste activiteit die Neefs en de Nationale Beweging samen organiseren, is ook al aangekondigd. Op 21 februari, dus over twee weken, willen ze gaan betogen op de markt van Schoten, waar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woont. Die betoging is een reactie op het harde politieoptreden bij de verboden betoging van zondag in Brussel tegen de coronamaatregelen. 

Daar kwam uiteindelijk een bontgekleurde massa opdagen, van extreemrechts tot linkse jongeren met reggaemuziek. Maar wat de Nationale Beweging tegen de borst stuit, zijn het hoge aantal preventieve arrestaties. De politie pakte zondag bijna 500 mensen op, onder wie heel wat voetbalsupporters. Bij sommige arrestanten vond de politie messen, voetzoekers of Bengaals vuur.

Maar Hermy heeft vooral een hard politieoptreden gezien tegen ‘eigen mensen’, zo staat er op Facebook. 

“In Brussel mocht je nog niet van de bus komen of je werd in elkaar geknuppeld en opgepakt”, zegt Hermy aan de telefoon. “Als dat in Brussel niet gaat, dan moeten wij naar hen gaan. Zij zijn verantwoordelijk voor deze burgerlijke dictatuur. Daarom doen we een statische manifestatie in Schoten, waar Verlinden woont. Als ik zie dat een stuk van de omvolkte bevolking in Brussel constant mag manifesteren, dan zie ik niet in waarom ze ons dat zouden beletten.” 

Carrera Neefs wilde niet veel kwijt over de betoging, noch over de Nationale Beweging. In een sms-bericht schrijft ze dat ze “op de affiche staat”, omdat de organisator het haar heeft gevraagd. “En omdat ik in dit initiatief geloof, ook omdat ik me inzet om de beweging uit te breiden.” 

Volgens de Facebook-pagina is er een toelating aangevraagd voor de actie. Maarten De Veuster, burgemeester van Schoten (N-VA) bevestigt dat er een aanvraag is binnengelopen. Maar of de betoging een toelating krijgt, kan hij nog niet zeggen. “Dat moeten we nu bekijken”, zegt De Veuster. “Ik moet eerst nog het advies van de veiligheidsdiensten afwachten.”