Direct naar artikelinhoud
Rusland

Verdwijningszaak van 62 jaar oud opgelost dankzij Disneyfilm ‘Frozen’

Een beeld uit ‘Frozen’.Beeld RV

Let it go? Daar dachten de Russen geen moment aan, na de mysterieuze verdwijning van een groep hikers bij de Djatlovpas. Meer dan 60 jaar bleef de zaak onopgelost, waardoor er talrijke complottheorieën de kop opstaken: yeti’s, aliens, noem maar op. Het antwoord kwam echter uit onverwachte hoek. Dankzij de film Frozen weten onderzoekers eindelijk wat er met de hikers is gebeurd.

Het mysterie begon in het jaar 1959: een groep van 9 studenten (7 mannen en 2 vrouwen) en een begeleider trok door de Oeral om het landschap te bewonderen. Ze zetten hun kamp op aan de Djatlovpas, en in de buurt van de berg Kholat Saykhl, die onheilspellend ‘Death Mountain’ wordt genoemd. Hoewel ze hun voorzorgen namen om veilig te kamperen, keerde de groep nooit terug naar huis. Maanden later pas werden hun lichamen teruggevonden in de sneeuw, ver weg van het punt waar ze aanvankelijk gekampeerd hadden. Allemaal lagen ze verspreid langs de voet van de berg. Sommigen van hen met een opengebroken borstkas of schedel. 

Zelfs na 62 jaar kon niemand de zaak oplossen, want geen enkele politieagent of wetenschapper had een idee van wat er met de groep gebeurd kon zijn. Officieel werd een lawine als reden opgegeven, maar dat leek onwaarschijnlijk. De tent van de hikers was op een veilig punt opgesteld, niet nabij een hoge heuvel. Er viel geen sneeuw in de nacht dat ze verdwenen, waardoor het sneeuwpak op de berg kon zijn verzwaard. Er werd ter plaatse nooit bewijs gevonden van een lawine of de gevolgen daarvan.

Twitter bericht wordt geladen...

Aliens

Doorheen de jaren staken tientallen complottheorieën de kop op. Men vermoedde onder andere dat de studenten waren ontvoerd door aliens, dat ze waren aangevallen door een yeti, of zelfs dat hun verdwijning een experiment was van de Russische overheid. 

Nu, zovele jaren later, heeft professor John Gaume uitgedokterd hoe het zit. Hij werkt bij het Snow Avalanche Simulation Laboratory van de Zwitserse hogeschool EPFL. Hij onderzoekt de bewegingen van sneeuw en de oorzaken en gevolgen van lawines. De inspiratie van de doorbraak vond hij op een onverwacht moment: toen hij naar de Disneyfilm Frozen keek. 

In de film zag hij sneeuwkoningin Elsa aan het werk, het populaire Disneyfiguurtje dat verantwoordelijk is voor de oorwurm ‘Let It Go’. Zij heeft sneeuwkrachten in de film, en Disney zou Disney niet zijn als het geen grondig onderzoek had gedaan naar de manier waarop die sneeuw moest vallen. Om de digitale sneeuw en ijs zo realistisch mogelijk te doen overkomen, onderzocht het bedrijf net als Gaume lawines, sneeuwstormen en sneeuwlandschappen tot in detail. 

“Ik was zo onder de indruk van het realisme dat ik zag in de film, dat ik naar Hollywood belde voor een afspraak met Disney”, aldus Gaume. “Ik kreeg hun algoritme, waarmee ze de bewegingen van sneeuw hadden gesimuleerd in de film.” 

Hij had echter veel minder entertainende ideeën voor het algoritme: hij probeerde ermee te onderzoeken wat voor effect lawines zouden hebben op het menselijk lichaam. Blijkbaar vonden de makers van Frozen per ongeluk de missing link in de Djatlovpas-zaak. “De code gaf zo’n realistisch beeld van een lawine dat we nu wél kunnen concluderen dat de toestand waarin de jongeren gevonden werden te verklaren valt door zo’n sneeuwramp. Gepaard met andere onderzoeksdata die General Motors verzamelde in de jaren 80 kunnen we deze zaak eindelijk laten rusten, wetende dat het inderdaad gewoon een ongeluk was, veroorzaakt door de natuur.”