© REUTERS

Britse parlement moet stemmen over Brexit

Met de ‘activering’ van artikel 50 kan het Verenigd Koninkrijk de andere EU-lidstaten er formeel van op de hoogte brengen dat het de Europese Unie wil verlaten. De regering van premier Theresa May ging ervan uit dat ze over die bevoegdheid beschikt, maar ze wordt nu dus teruggefloten door het Hooggerechtshof. De hoogste Britse rechtbank sprak zich uit over het beroep dat de regering had aangetekend tegen een gelijkaardig vonnis van het High Court, in november vorig jaar.

nkdr

Zoals verwacht zei het Hooggerechtshof dat alleen het parlement kan beslissen over iets dat zo ingrijpend is als het vertrek uit de Europese Unie. De Brexit grijpt namelijk rechtstreeks in op de Britse grondwettelijke regels: door de Brexit wordt de bron van Europese wetgeving afgesneden - wetgeving die voorrang heeft op nationale wetten. Bovendien zorgt het vertrek uit de EU ervoor dat Britse burgers bestaande rechten verliezen, een ingreep die enkel door het parlement kan worden goedgekeurd.

Het vonnis van het Supreme Court werd goedgekeurd door een meerderheid van 8 rechters tegen 3. Het was de eerste keer sinds 1876 dat alle elf rechters van het Hof zich over dezelfde zaak bogen. Ze maakten ook duidelijk dat premier May enkel het Britse parlement moet raadplegen, en dat de parlementen in Noord-Ierland, Schotland en Wales niet geconsulteerd moeten worden.

May rekent erop dat de inwerkingtreding van artikel 50 tegen einde maart kan worden goedgekeurd, zodat aansluitend de Brexit-onderhandelingen van start kunnen gaan. Die moeten binnen de twee jaar worden afgerond. In een eerste reactie op het vonnis zei een woordvoerder van Downing Street 10 dat die timing nu niet in het gedrang komt.

Verwacht wordt dat May snel een wetsontwerp in het parlement indient waarmee artikel 50 wordt geactiveerd. Dit wetsontwerp zal wellicht kort en helder geformuleerd zijn, om te vermijden dat de parlementsleden de tekst nog gaan amenderen en May haar deadline van einde maart dreigt te missen.

Straks, om 13.30 uur Belgische tijd, legt Brexit-minister David Davis in het Lagerhuis een verklaring af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER