Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVaccinaties

‘Vriezers vol vaccins’, en toch loopt opstart van grote vaccinatiecentra vertraging op

‘Vriezers vol vaccins’, en toch loopt opstart van grote vaccinatiecentra vertraging op
Beeld Wannes Nimmegeers

De vaccinatiecentra zullen in maart wellicht minder snel kunnen openen dan aanvankelijk was gepland. ‘We kunnen ook maar vaccineren met de vaccins die we hebben’, zegt minister Beke. 

De vaccinaties van het ziekenhuispersoneel kennen geen vliegende start. Zo mag het vaccinatiecentrum van UZ Gent deze week maar 120 vaccins toedienen. Da’s weinig, als je weet dat er tot duizend mensen per dag ingeënt kunnen worden. “Enerzijds schieten de leveringen van de vaccins tekort, anderzijds is het Agentschap Zorg & Gezondheid te voorzichtig”, zegt woordvoerder van het UZ Gent Karlien Wouters. “Onze vriezers zitten vol vaccins. Veel van die flacons zijn ‘onbestemd’ en kunnen dus gebruikt worden. 120 in een week is echt niks, als je weet dat we hier 6.300 medewerkers hebben.” 

Agentschap Zorg en Gezondheid verzekert echter dat er geen vaccins onnodig blijven liggen. “Door de beslissing om de AstraZeneca-vaccins niet bij 55-plussers te gebruiken, moeten we veel herberekenen. Die ‘onbestemde’ Pfizer/BioNTech-vaccins moeten nu ingezet worden in onder meer revalidatiecentra en verzorgingstehuizen. Een zorgvuldige aanpak gaat ons op termijn een veel snellere vaccinatie opleveren dan lukraak vaccins uitsturen”, zegt woordvoerder Joris Moonens. 

2,3 miljoen

Ook het vervolg van de vaccinatiecampagne moet bijgesteld worden. Het plan was om de eerste vaccinatiecentra vanaf midden februari te gebruiken voor de vaccinatie van zorgpersoneel. Vanaf maart zouden de vaccinatiecentra ingezet worden voor de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten. “Maar het is duidelijk dat we de vaccinatiecentra in maart maar geleidelijk kunnen openen. We kunnen ook maar vaccineren met de vaccins die we hebben”, zegt minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bij monde van zijn woordvoerder.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).Beeld Johan Martens

Voor de vaccinatie van de naar schatting 2,3 miljoen risicopatiënten en 65-plussers rekende de regering in grote mate op de AstraZeneca-vaccins. Maar dat plan valt in het water, nu er onvoldoende zekerheid is over de werkzaamheid van de AstraZeneca-vaccins bij oudere leeftijdsgroepen. Of het vaccin van AstraZeneca ingezet wordt bij risicogroepen, is ook nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat de taskforce daarover deze week nog zijn advies overmaakt aan de ministers van Volksgezondheid. Veel tijd rest er namelijk niet. De eerste lading AstraZeneca-vaccins, zo’n 80.000 doses, komt 7 februari al onze kant op. Tien dagen later volgen nog eens 200.000 doses. 

Europa

Met een vaccinatiegraad van 3,1 procent doet België het helemaal niet slecht in Europa. Volgens een ‘vaccine tracker’ van de Europese Unie doet België het beter dan zijn buurlanden.  Slechts acht landen hebben per hoofd van de bevolking al meer ingeënt, al gaat het om kleine verschillen. “Stop nu toch eens met het verhaal dat ons land helemaal achteraan loopt”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) tegen de oppositie.