Komende dagen code geel in ons land: “Alles wat uit de lucht valt, kan snel aanvriezen. Ook voor de strooidiensten wordt het moeilijk”

Hoe noordelijker we gaan, hoe meer sneeuw er zal vallen komend weekend en begin volgende week. Toch wordt het ook in Vlaanderen opletten voor ijzel, waarschuwt Nicolas Roose, weerman bij Noodweer Benelux.

Noodweer Benelux heeft voor ons land code geel uitgeroepen. Het verwacht dat de temperatuur zaterdag een duik zal nemen en ook laag zal blijven. “Het noorden van Antwerpen kan nog wat sneeuw meekrijgen, maar in de rest van het land gaat het voornamelijk om regen of smeltende sneeuw”, zegt analist Nicolas Roose. Toch is het ook hier uitkijken voor wie de baan op moet. “Gezien de zeer lage temperaturen kan alles wat uit de lucht valt, snel aanvriezen en dan krijg je ijzel. Ook voor strooidiensten zal het moeilijk worden om de wegen vrij te houden.”

Dat bevestigt ook het KMI. Zij waarschuwen voor gladde wegen vanaf zaterdagnacht. In de loop van zondag trekt de winterse neerslag over het grootste deel van het land, maar neemt de intensiteit daarbij af. Tegen zondagavond kan er 5 tot 10 centimeter sneeuw liggen in Vlaanderen, lokaal tot 15 centimeter in de Kempen. In het centrum en het zuiden gaat het om 1 tot 5 centimeter.

 ©  BELGA

In Nederland kunnen ze taferelen zoals in 1987 verwachten, toen een heuse winterprik over het land woedde. “De weerkaarten lijken heel erg op die van toen. Met hevige sneeuw en daarbij ook hevige wind, waardoor er blizzards ontstaan. En niet enkel dit weekend, het koude weer zal zich nog doorzetten naar volgende week. Het kwik komt amper boven 0 graden.”

Ook bij ons zou er volgens een aantal weermodellen volgende week een heuse koudegolf zijn.

Maandag wordt een koude bewolkte dag. Af en toe kan er weer wat lichte sneeuw vallen. De maxima liggen tussen 1 graad in het zuiden van het land en -3 graden in het noorden. Vooral in het noorden blijft het dinsdag koud met in de meeste plaatsen ijsdagen. In het zuiden van het land komen de temperaturen lichtjes boven het vriespunt uit in de loop van de dag. Maar de zon zal weinig te zien zijn en hier en daar kan er wat lichte sneeuw vallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

bekijk ook

ZO ZIT DAT. Hoe ontstaat sneeuw?

Geen tijd om te krabben? Met deze tips ontdooit je voorruit in no time

(nba)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen