Hevige brand bij Arcelor Mittal: “Eén persoon afgevoerd naar ziekenhuis”

 ©  FVV en Koen Van Waesberghe

Gent / Zelzate -

De brandweer van Gent moest vrijdagmorgen uitrukken voor een brand bij Arcelor Mittal aan de John F. Kennedylaan. De brand zorgde voor een hevige rookontwikkeling die van ver zichtbaar was. Eén persoon moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd nadat hij ten val kwam bij de evacuatie.

Simon Dekaezemaker en Koen Van Waesberghe

Door een spanningsuitval op het elektriciteitsnet ontstond vrijdag iets voor tien uur een brand aan de vulwagen en een machine van de cokesfabriek. Buiten aan het bedrijf waren de vlammen van ver zichtbaar. De brandweer kwam daarop massaal ter plaatse.

Zowel interne als externe hulpdiensten waren betrokken bij de actie. “Het bedrijf zorgde zelf voor de affakkeling”, zegt brandweerwoordvoerder Björn Bryon. Dat houdt in dat gas, uit de cokesfabriek, door de schoorstenen wordt gejaagd, wat voor grote steekvlammen zorgt.

Deze maatregel wordt uit veiligheidsoverwegingen gedaan en bleef tot vrijdagnamiddag duren. “De koeling gebeurde door onze diensten”, zegt Bryon. Iets na vrijdagmiddag konden de aanwezige brandweerdiensten de brand onder controle krijgen.

Geen giftige stoffen

Bij de brand in de cokesfabriek vielen geen slachtoffers. “Bij de evacuatie van de hoogoven B viel een man wel van de trap”, zegt woordvoerder van Arcelor Mittal Jan Cornelis. “Daarop werd hij naar het ziekenhuis afgevoerd voor een check-up. In de middag kon hij het ziekenhuis al verlaten.”

De brand zorgde wel voor een hevige rookontwikkeling. Deze was ook van ver zichtbaar. De rook werd naar het noorden meegevoerd en buurtbewoners werden aangeraden om ramen en deuren dicht te houden. Uit metingen bleek wel dat er geen gevaarlijke of giftige stoffen vrijkwamen.

“De affakkeling was in de middag afgerond en zo konden we ook geleidelijk aan, dienst per dienst, opnieuw de productie opstarten”, zegt Cornelis. Hoe groot de productieverliezen zijn, moeten we nog inschatten. Maar het belangrijkste voor ons is dat er geen gewonden vielen.”

 ©  Koen Van Waesberghe

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen