Direct naar artikelinhoud
VooruitblikOverlegcomité

Als Overlegcomité straks groen licht geeft, kan er meer dan u denkt: dit is de ‘best-case-krokusvakantie’

Een huisje in een vakantiepark.Beeld Björn Cocquyt

Nog tien dagen, dan begint de krokusvakantie. Een skireis, dagje Plopsaland of een namiddag in het subtropisch zwembad zit er nog niet in. Maar als het Overlegcomité straks definitief groen licht geeft voor de dierentuinen en vakantieparken, is dít het bestcasescenario.

Onze agenda's kleuren witter dan wit, nu we beseffen dat we die verrekte curves niet kunnen voorspellen. Zelfs een daguitstapje durven we enkel nog invullen met potlood, weg te gommen als één of andere variant de besmettingen de hoogte in duwt. De kinderen zijn al voorzichtig voorbereid op alweer een vakantieweek met trampolinespringen in eigen tuin, of oogluikend wat meer op de PlayStation. Maar ook al zit er geen "reeks versoepelingen" in: we mogen dromen van een krokusverlof waarin weer wat meer zal kunnen. 

Als Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke vanavond, rond de klok van zeven, het licht op groen zetten, voor kappers, dierentuinen en vakantieparken bijvoorbeeld.

Escape room

In de 'best-case-krokusvakantie' trekken we er eindelijk nog eens op uit. Fris gekapt en gekamd misschien wel al - als we snel een afspraak bij de kappers weten te bemachtigen - en mama met vernieuwde gelnagels of valse wimpers - want ook de schoonheidsspecialisten wil de politiek heropenen. Een midweek Center Parcs, Landal of Roompot zou in fluostift kunnen worden aangestipt. De vakantieparken zijn klaar om in de vakantie gasten te ontvangen, als de overheid hun straks een 'go' geeft. 

“Geef ons een week de tijd en alles is coronaproof klaar voor ontvangst, we zitten erop te wachten”, zegt Marthijn Tabak van Center Parcs. “Toegegeven, alle huisjes moeten nog een flinke poetsbeurt krijgen en de groendienst moet nog eens met de grasmachine over de perkjes. Maar als het mag, gaan we op 12 februari open.”

Ervaring voor een coronaveilige vakantie in eigen land deden de parken op bij onze noorderburen, waar de vakantieparken al die tijd wél mochten openblijven. Badpak, zwemshort en opblaasbare bandjes voor de kinderen hoeft u alvast niet in de valies te proppen: subtropische zwembaden blijven komende krokusvakantie sowieso nog dicht, ook die in de vakantieparken dus. 

Restaurants en kinderclubs binnen het domein staan eveneens op de verboden lijst. “Maar koken of afhalen kan elke bubbel perfect in z'n eigen huisje”, zegt Jeanette ten Kate-Winter van Landal. “En ter vervanging van de gesloten kidsclub en afgelaste activiteiten hebben we leuke alternatieven bedacht. Zo maakten we een pakket waarmee gezinnen hun verblijf voor een avond kunnen omtoveren tot escape room en hebben we ook knutselpakketten.”

Mobilhome

Ook voor wie er liever op uit trekt met een mobilhome of caravan, is er hoop: de campings gaan wellicht weer open. En een individueel vakantiehuisje of -flat huren of logeren op hotel kan uiteraard nog steeds, zij het steeds met je eigen gezin.

Het nieuwe Leeuwenpad in de Antwerpse ZOO.Beeld RV

De pretparken blijven voorlopig dicht, maar wie een uitstapje wil maken vanuit z'n vakantiewoning, hoeft zich niet te beperken tot de zoveelste boswandeling of speeltuinbezoek. Het ziet er immers naar uit dat u uw kroost straks een dagje in pakweg de Antwerpse Zoo of Pairi Daizi kan beloven. Naast de 13 ooievaars die er gisteren al in Planckendael zijn geland, mogen de dierentuinen mogelijk ook hun eerste gasten in drie maanden verwelkomen.

Afhankelijk van het aantal bezoekers dat zal worden toegelaten, ligt ook daar het grote draaiboek voor de heropening al klaar. “We hebben alle scenario's al eens gehad, natuurlijk”, zegt Ilse Segers van de Zoo en Planckendael. “Tijdens een vorige opening in coronacrisis konden bezoekers een dag reserveren, een tijdstip van aankomst aanklikken en zonder problemen - met mondmasker - op bezoek komen. We hebben online een meter die aangeeft hoe druk het in het park is, kunnen op de grond pijlen en looprichtingen aanbrengen. Dat werkte toen prima en dat zal nu niet anders zijn.”

Pairi Daiza verwelkomt nieuwe baby orang-oetan.Beeld Pairi Daiza

Gorillakleuter

Geen kinderneusjes tegen het vissenvenster of vette vingers op het kikkerterrarium voorlopig, want de binnenruimtes in de dierentuinen blijven wellicht nog even dicht. En of dat dierentuinbezoekje met frietjes over de middag of toch met eigen lunchpakket zal moeten, blijft afwachten. Maar voor een glimp van gorillakleuter Vizazi, die deze zomer in Antwerpen werd geboren, of van de Aziatische babyolifant die in december het levenslicht zag in Pairi Daiza, eten veel bezoekers wellicht maar al te graag een zelf gesmeerde sandwich op een bankje.

Tot slot: als het even hard regent als de voorbije dagen, kan u nog altijd terecht in een 'gewoon' zwembad, en ook een museumbezoek behoort tot de mogelijkheden. De afgelopen weken bleek al dat dat vlot verloopt, ook in coronatijden: tijdslot reserveren, mondmasker op en u bent welkom.