Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceutica vraagt goedkeuring aan voor coronavaccin in VS

Farmabedrijf Johnson & Johnson heeft aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) officieel een noodgoedkeuring gevraagd voor zijn coronavaccin. De beslissing daarover zal wel ten vroegste in maart genomen worden.

In de Verenigde Staten worden op dit moment twee verschillende coronavaccins gebruikt. Het gaat om de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Het middel van AstraZeneca – dat in de EU en het Verenigd Koninkrijk wel gebruikt wordt – heeft geen goedkeuring aangevraagd in de VS.

Klinische testen

Johnson & Johnson verwacht begin volgende week zijn laatste klinische studies afgerond te hebben. Het gaat om studies bij 45.000 vrijwilligers in maar liefst drie continenten, meer specifiek in de Verenigde Staten, Latijns Amerika en Zuid-Afrika.

Uit die testen bleek dat het vaccin – dat ontwikkeld is door het Belgische Janssen Pharmaceutica – 66 procent effectief is in het voorkomen van matige tot ernstige Covid-19. Tegen ernstige complicaties biedt het middel een nog veel betere bescherming.

Het coronavaccin van Johnson & Johnson biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de huidige vaccins die goedgekeurd zijn. Zo is het het eerste middel waarvan maar één dosis nodig is om beschermd te zijn tegen het coronavirus. Daarnaast moeten de vaccins ook niet diepgevroren bewaard worden.

Armere landen

Het Johnson & Johnson-vaccin kan dan ook een belangrijke stap zijn in het bestrijden van het coronavirus in armere landen. Daar zijn op dit moment nog maar heel weinig vaccins ter beschikking. De Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI), die toegang tot coronavaccins wil voorzien voor armere landen, is dan ook een van de klanten van Johnson & Johnson.

“De vandaag ingediende autorisatie voor gebruik in noodgevallen van ons Covid19-vaccin voor eenmalig gebruik is een cruciale stap om de ziektelast voor mensen wereldwijd te verminderen en een einde te maken aan de pandemie”, zegt Dr. Paul Stoffels, Chief Scientific Officer bij Johnson & Johnson, in een verklaring.

Meer