Premier De Croo: ‘Regels niet één dag langer aanhouden dan nodig’

Premier Alexander De Croo (Open VLD) geeft toelichting bij de beslissingen die het Overlegcomité heeft genomen. Er is groen licht voor de kappers en immobezoeken vanaf 13 februari. ‘De situatie is sinds begin december stabiel, maar we moeten bijzonder voorzichtig blijven rijden en omzien.’(mg, sidr)

Premier Alexander De Croo begon de persconferentie met een positieve noot: de coronapandemie is in ons land sinds begin december relatief stabiel. De Croo benadrukt dat dat feit niet onderschat mag worden: ons land is erin geslaagd de situatie stabiel te houden op een moment dat er nieuwe coronavarianten zijn opgedoken die een stuk besmettelijker zijn. België doet het op dat vlak beter dan andere landen, waar die nieuwe varianten wel een forse impact hadden op de besmettingen en de situatie in de ziekenhuizen. Ook zijn we er in tegenstelling tot andere landen in geslaagd om de scholen en de niet-essentiële winkels open te houden. Volgens de premier wijst dat erop dat de regels in ons land werken, maar ‘de coronasituatie in ons land levert vandaag een gemengd beeld’. De regering wil dan ook zeer voorzichtig omspringen met versoepelingen.

Overzicht: dit heeft het Overlegcomité beslist

Kappers, vakantieparken en dierenparken weer open

Het Overlegcomité is het zoals verwacht eens over de heropening van de kapsalons, ‘maar wel met zeer strikte voorzorgsmaatregelen’. Volgende zaterdag, op 13 februari, mogen ze de eerste klanten weer verwelkomen. ‘Het Overlegcomité is zich bewust van het feit dat lichaamsverzorging een zeer belangrijke rol speelt in hoe we ons voelen. De heropening van de kapsalons geeft ons de mogelijkheid om ons een stuk beter te voelen in deze zeer moeilijke periode’, zei premier De Croo. De overige niet-medische contact­beroepen, zoals schoonheidssalons, mogen pas op 1 maart weer de deuren openen. Die aanpak in twee fasen komt er omdat de regering zo voorzichtig mogelijk wil zijn in het lossen van de maatregelen. ‘We rijden, maar zien om’, zei De Croo daarover.

Vakantieparken en dierenparken zullen ook in de krokusvakantie weer open zijn. De campings en vakantieparken mogen al vanaf maandag weer gasten ontvangen. Dierenparken kunnen heropenen op zaterdag 13 februari, de eerste dag van de krokusvakantie.

Volg hier het meest recente coronanieuws

De Croo erkende dat velen ‘coronamoe’ zijn na bijna een jaar van zware inspanningen om het virus te bestrijden en onder controle te houden, zowel in de ziekenhuizen als onder het bredere publiek. Hij benadrukte dat hij zeer duidelijk wou zijn over één ding: ‘We gaan de maatregelen niet één dag langer aanhouden dan nodig.’ Daarom heeft het Overlegcomité aan het Coronacommissariaat en de expertengroep Gems gevraagd om, samen met de bevoegde ministers en sectoren, een duidelijk pad uit te tekenen hoe verder met de pandemie moet worden omgegaan.

Hij wees daarbij op de niet te onderschatten impact van de vaccinaties. Vanaf nu zullen de coronamaatregelen niet alleen gebaseerd zijn op de epidemiologische situatie in ons land, maar ook op het tempo van vaccineren: ‘Op het moment dat de kwetsbare groepen gevaccineerd zijn, moeten we opnieuw meer mogen en de vrijheden terugkrijgen waar we zo lang naar uitgekeken hebben.’

‘Origineel Belgisch model’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) ging verder in op de epidemiologische situatie in ons land: ‘Ik denk dat we een origineel Belgisch model van aanpak aan het realiseren zijn.’ Ook hij wees op de verschillen met andere landen, zoals Nederland en Duitsland, waar de scholen sinds twee maanden in lockdown zijn, en ook de niet-essentiële winkels al twee maanden dichtblijven. Hij benadrukte daarbij dat de Belgische regering heeft gekozen voor een aanpak die ‘krachtig is, maar menselijk’. ‘Hier hebben wij geen avondklok vanaf 18 uur, laat staan vanaf 13 uur’, knipoogde Vandenbroucke naar de strengere coronamaatregelen in onze buurlanden.

Die aanpak vraagt wel veel geduld en inspanningen van de bevolking, gaf Vandenbroucke toe. ‘We weten niet of het Belgisch model uiteindelijk victorieus zal zijn, maar we zien wel dat onze inspanningen lonen.’ Ook hij wees daarbij op de al bij al beperkte impact van de nieuwe, besmettelijkere mutanten op de epidemie in ons land. Hij voegde er nog aan toe dat ons land ‘bij de betere helft van de Europese Unie’ zit op het vlak van de vaccinaties.

‘Strenger optreden tegen wie kantjes ervan afloopt’

Minister Vandenbroucke kondigde ook strengere sanctioneringen aan voor wie zich niet laat testen of zich niet aan de quarantaine houdt na een hoogrisicocontact of na een reis naar het buitenland. Hij erkende dat het tot nu toe niet makkelijk was om die minderheid te sanctioneren, maar benadrukte dat de regering ‘dat niet langer wil tolereren’.

Ten laatste tegen 1 april (dus vlak voor de paasvakantie) zou er een systeem op punt moeten staan waarbij de politie rechtstreeks op de hoogte wordt gebracht als iemand zich bij een terugkeer uit het buitenland of na een hoogrisicocontact weigert te laten testen. Daarvoor heeft Vandenbroucke afspraken gemaakt met de ministers-presidenten van de verschillende regio’s van ons land.

Vandenbroucke wees er daarbij nog eens op dat de ‘vele goede mensen die de regels volgen’ niet het slachtoffer mogen worden van ‘degenen die er de kantjes van aflopen’. Hij zei dat de regering een verplichting heeft aan de meerderheid van de bevolking om erop toe te zien dat wie de regels niet volgt, dat niet vrijblijvend kan blijven doen.

Het volgende Overlegcomité is gepland voor vrijdag 26 februari.