Wat het Overlegcomité besliste: kappers mogen kleuren, ‘vlottere boetes’ voor reizigers

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op 5 februari 2021

Kappers en dierentuinen mogen op 13 februari weer openen. Politie zal vanaf 1 april vlotter reizigers kunnen beboeten die zich niet laten testen. Wat heeft het Overlegcomité beslist? Versoepelen met de rem op.

Het blijft ‘rijden en omzien’, verklaarde premier Alexander De Croo aan het begin van de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.

De federale regering en de deelstaten kwamen volgens hem tot een ‘voorzichtig positieve’ evaluatie. ‘Eigenlijk kan je zeggen dat de epidemie hier sinds begin december een redelijk stabiel verloop kent. In mijn ogen is dat een grote verwezenlijking.’ De Croo wees daarbij op het verschil met de buurlanden. Nederland telt veel meer besmettingen en houdt de scholen al weken dicht, bijvoorbeeld. ‘Dit toont dat onze regels werken, omdat de mensen ze volgen.’

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke had het over een ‘origineel Belgisch model van aanpak.’ Dankzij die relatief stabiele cijfers kan het Overlegcomité de niet-medische contactberoepen groen licht geven om te herstarten, zij het stap voor stap en onder strenge regels.

Kappers, campings

De kappers zijn het eerst aan de beurt. Zij mogen op 13 februari de deuren openen. Een tijdsbeperking van een half uur per klant komt er niet – wegens niet haalbaar voor ieder kapsel, aldus De Croo – maar ze zullen wel onder meer verplicht zijn om te werken op afspraak en 10 minuten tussen iedere klant moeten laten om de boel te ontsmetten. Andere klanten moeten buiten wachten, er moet voldoende ventilatie zijn door bijvoorbeeld deuren en ramen open te laten, en dienstverlening aan huis blijft verboden. Die regels komen bovenop de protocollen die na de eerste heropening al van kracht waren, zoals het dragen van een mondmasker. Dat de tijdsbeperking tot een half uur niet werd gevolgd, betekent dat kappers haar kunnen kleuren.

In de aanloop naar de vergadering lieten verschillende ministers al verstaan dat de kappers stilaan te essentieel worden voor het welbevinden van de bevolking. Het GEMS-expertenteam raadde een heropening evenwel nog steeds af, ondanks de daling in het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens.

In een tweede fase kunnen ook andere niet-medische contactberoepen opnieuw aan de slag. Dat gebeurt vanaf 1 maart, aan dezelfde strenge voorwaarden.

Het Overlegcomité had daarnaast ook goed nieuws voor de dierentuinen, die vanaf 13 februari terug kunnen openen voor alles wat buiten plaatsvindt. Na een arrest van de Raad van State eerder deze week mogen ook de campings en de vakantie- en bungalowparken vanaf 8 februari heropenen, aan dezelfde voorwaarden als hotels. Tot slot mogen professionele vastgoedmakelaars vanaf 13 februari opnieuw huisbezoeken organiseren.

Dat zijn voorlopig de enige versoepelingen.

Geen kotbubbel

De Croo probeerde ook opnieuw de jongeren, maar ook grootouders, alleenstaanden en mensen in sectoren als de horeca, de evenementen en de cultuur een hart onder de riem te steken. ‘Rijden en omzien betekent ook omzien naar elkaar. We weten dat veel mensen coronamoe zijn, en dat is normaal. Dit was een jaar van bijzonder zware inspanning.’ Even was sprake van de invoering van een aparte ‘kotbubbel’ voor studenten, maar die komt er – ondanks een akkoord tussen de gemeenschappen en de experten – niet. Het feit dat niet alle jongeren studeren of op kot zitten, speelde naar verluidt mee in die beslissing.

Boetes

De politie zal mensen die zich na een terugkeer uit een buitenlandse rode zone niet laten testen op het coronavirus ten laatste tegen 1 april veel vlotter kunnen beboeten. Dat zijn de federale regering en de deelstaten vrijdag overeengekomen op het Overlegcomité, kondigde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke aan.

Niet-essentiële reizen zijn op dit moment verboden. Maar sowieso moet wie terugkeert uit een rode zone zich op dag één en zeven na terugkeer verplicht laten op op het coronavirus. Nu houdt niet iedereen zich echter aan die verplichting. Bovendien is sanctioneren niet gemakkelijk. De federale regering en de deelstaten passen daar nu een mouw aan, beloofde Vandenbroucke op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité: ten laatste tegen 1 april – voor de paasvakantie dus – zal de politie rechtstreeks de informatie krijgen van wie zich niet liet testen.

Dat moet ervoor zorgen dat ze vlotter kunnen optreden en boetes kunnen opleggen, aldus Vandenbroucke. ‘Zo zullen we niet meer aan de vele goeie mensen die zich aan de regels houden moeten zeggen dat er anderen zijn die de kantjes ervan aflopen, maar dat het moeilijk is om ze te sanctioneren’. De overheden willen niet alleen inzetten op sanctionering, maar ook op sensibilisering. ‘We zullen ons uiterste best doen om mensen daarvan te overtuigen.’

Tijdslijn, onder meer voor sport, horeca en cultuur

Het Overlegcomité vraagt aan het coronacommissariaat en de GEMS-expertenteam om een tijdpad uit te tekenen voor de afbouw van de beperkingen. De beperkingen kunnen geleidelijk afgebouwd worden van zodra de epidemiologische situatie structureel verbetert, aldus premier Alexander De Croo, die benadrukte dat er zowel met besmettingen als met vaccinaties rekening gehouden zal worden. ‘We gaan de maatregelen niet langer aanhouden dan nodig’.

Tegen 26 februari, wanneer het volgende Overlegcomité plaatsvindt, zal de GEMS een exitplan voorbereiden voor de cultuursector, de sport, de horeca en de jeugd. Dat preciseerde Vlaams minister-president Jan Jambon gezegd op VTM NIEUWS na de persconferentie van het Overlegcomité. De curves zullen daarna bepalen wanneer de versoepelingen binnen deze sectoren mogelijk zijn.

Jambon gaf aan dat het niet in de lijn van de verwachtingen ligt dat er eind februari al versoepelingen zouden aangekondigd worden voor deze sectoren. ‘De cijfers zijn nog niet in die aard om al grote versoepelingen door te voeren’, aldus de minister-president. ‘Wat we wel beslist hebben is dat de groep van experts, de GEMS, een exitplan zal voorleggen’. ‘De verspreiding van het virus zal de timing bepalen’, aldus Jambon.

De huidige beperkingen worden, tenzij anders vermeld, verlengd tot 1 april. Tussentijdse beslissingen of herzieningen zijn wel mogelijk, klinkt het.

De verlenging is nodig om de nodige rechtszekerheid te hebben.

Partner Content