Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Erika Vlieghe en Frank Vandenbroucke kiezen voor mondmasker in studio van ‘Terzake’: ‘Als signaal’

Erika Vlieghe en Frank Vandenbroucke mét mondmasker in de studio van 'Terzake'Beeld VRT

Infectiologe Erika Vlieghe (50) en minister Frank Vandenbroucke (65) kozen er in ‘Terzake’ voor om een mondmasker op te zetten. Nochtans is dat in de studio’s van de VRT niet verplicht. Maar het is een signaal, vertelden ze in de uitzending. 

Eerder deze week stelde de Risk Assessment Group een nieuw advies op rond mondmaskers. Daarin wordt aangeraden om ook op kantoor een mondmasker te dragen. VTM Nieuws besloot daarop om dat advies te volgen: “Onze nieuwsankers zullen dus een mondmasker dragen wanneer er een studiogast is en wanneer het sportanker aan tafel schuift voor het sportblok - hij of zij presenteert het sportnieuws dus ook mét mondmasker. Kortom, telkens wanneer er iemand extra in de nieuwsstudio aanwezig is.” 

Bij VRT veranderde er voorlopig niets. “Mondmaskers zijn voorlopig niet verplicht in de tv- en radiostudio’s, “met het oog op de verstaanbaarheid van praatgasten”, klonk het. Praatgasten die wel een mondmasker willen dragen, mochten dat uiteraard wel doen. 

Erika Vlieghe en minister Vandenbroucke kozen er vrijdagavond in ‘Terzake' alvast voor om wél een mondmasker te dragen, presentatrice Kathleen Cools niet. “Niet om het moeilijk te maken, maar omdat ik altijd een masker draag als ik binnen ben", legde Vlieghe uit. “Ik krijg veel commentaar dat het erg verwarrend is wanneer ik het niet draag voor de camera. We weten dat jullie ventilatie uitstekend is - houden zo - maar dubbelop kan mijns inziens geen kwaad. En als je het adviseert, moet je het ook zelf doen.”