Direct naar artikelinhoud
NieuwsPesten op het werk

Ondanks telewerk nog steeds veel klachten over pesten op het werk

Hoewel we massaal thuiswerken, neemt het pesten op de werkvloer niet af.Beeld Pexels

Het aantal pest- en conflictzaken dat in 2020 op het werk werden opgestart, bleef hoog – ook al werken we sinds het uitbreken van de coronacrisis massaal thuis. Maar ook de pandemie vormt een aanleiding tot pesten, klinkt het bij preventiedienst IDEWE.

De conflict- en pestzaken waren vorig jaar goed voor meer dan de helft (54 procent) van alle meldingen over psychosociaal onwelbevinden op het werk. “De digitalisering van ons werk en dat we veel minder in groep samen zijn, doen de oorzaken van conflicten en pestgedrag dus niet afnemen”, zegt Hilde De Man van IDEWE. “De coronacrisis lijkt de mate van verbondenheid op het werk extremer gemaakt te hebben. Een aantal teams zijn nu hechter dan ooit, terwijl andere versnipperd zijn geraakt door een gebrek aan waardevol contact.”

Volgens de dienst vormt de pandemie zelfs een reden tot pestgedrag. “We zien bijvoorbeeld dat mensen worden aangepakt omdat ze andere waarden en normen hanteren rond de maatregelen”, zegt De Man. “De manier waarop gepest wordt, verandert nu gewoon. De achterklap in het vaste lunchkliekje is bijvoorbeeld verhuisd naar WhatsApp-groepjes.”

De Man ziet de Week tegen Pesten, die gisteren van start ging, als een kans om de krachten te bundelen tegen pesten op het werk. (IBO)